Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Neodoljivi Ernest i Celestina večeras u kinu Europa otvaraju Animafest Zagreb 2013
03/06/13

Projekcijom nagrađivanog animiranog filma iz Velikog natjecanja Ernest i Celestina večeras će se u 20 sati u kinu Europa otvoriti Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Nešto prije same projekcije, kojoj će prisustvovati i jedan od triju autora, Benjamin Renner, okupljenim će se ljubiteljima autorske animacije obratiti festivalske producentice Vjera Matković i Olinka Vištica te umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić. Festival će svojim dolaskom podržati i otvoriti ponovno izabrani gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, te Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Iste večeri u kinu Europa u 22 sata održat će se projekcija južnokorejskog hladnokrvnog trilera Kralj svinja autora Sang-hoa Yeuna. Riječ je o odvažnom, uznemirujućem i nasilnom animiranom filmu o zlostavljanju, društvenom statusu i klasnim razlikama.

Iako se Animafest Zagreb 2013. službeno otvara u 20 sati, filmske projekcije počinju od jutra u Cineplexx Centru Kaptol, a među njima izdvajamo jedan od najgledanijih animiranih filmova u estonskoj povijesti, Lota i tajna mjesečevog kamena. S obzirom na to da je film sinkroniziran na hrvatski, bit će to prava poslastica za djecu od tri godine i starije. Niz filmova za djecu i mlade nastavlja Slika, očaravajući francuski film u kojem se napeta radnja događa unutar umjetničke slike, ujedno i jedan od devet kandidata za Grand prix Animafesta. 

Najbolje od europskog kratkog formata nove produkcije prikazuje program Cartoon d’Or u 18 sati. Među pet odličnih filmova nalazi se i Oh Willy…, prošlogodišnji dvostruki pobjednik Animafesta (Grand prix i Nagrada publike). Filmski program u utorak u Cineplexx Centru Kaptol zatvaraju dva dugometražna filma – Tito na ledu, iznimno zanimljiva adaptacija istoimenog stripa i putovanje po zemljama bivše Jugoslavije u potpunosti napravljeno od otpadaka: izgorjele cigarete, WC-papir, sve je to postalo dio paralelnog podzemnog svemira u kojem se preklapaju snovi, stvarnost i animacija. Kolumbijsko-francuska crna komedija Debeo, ćelav i onizak priča o usamljenom 46-godišnjaku Antoniju, koji je uvjeren kako je njegov životni neuspjeh posljedica njegova izgleda: on je proćelav, nizak i debeo. Film je rađen istom tehnikom kao i A Scanner Darkly, odličan film Richarda Linklatera.

Osim vrhunskog filmskog programa, Animafest svake godine šest festivalskih dana ispuni i zanimljivim popratnim programom. Jučer je u Galeriji Forum otvorena interaktivna izložba LEVEL UP!, koja prvi put u Zagrebu predstavlja svijet animacije nezavisno produciranih videoigara. S dvadeset recentnih radova etabliranih studija indie scene publika će se moći poigrati sve do 8. lipnja, svakog dana od 10 do 20 sati. Koristimo priliku i da vas podsjetimo na Animation goes MSU!, projekcije 16 animiranih radova na medijskoj fasadi MSU-a u Novom Zagrebu. 

Pozivamo vas sve da nam se pridružite u užitku u obilju izvanredne animacije koju smo vam pripremili na ovogodišnjem Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb.