Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Animafest četvrtkom puca po šavovima!
02/06/11

Četvrtak na Animafestu počinje u kinu Tuškanac cikom i  vriskom – dječjim programom za najmlađe, nastavlja se ruskim Ružnim pačetom u kojem mogu uživati i mlađi i stariji Animafestovci, a večer nudi dvije reprize – Chico i Rita sinoć su oduševili ekipu u Europi – vrijedilo bi provjeriti zašto, Aleksa Gajić ime je koje se, pored DAVID SILVERMAN, najčešće spominje na ovom festivalu – Technotise: Edith i ja glavni je razlog.

Program u kinu Europa započinje u 18.00 betmenovskom filmskom atmosferom, no umjesto šišmiša – u glavnoj ulozi Folimageovog filma je – mačak. Prvu kinesku nezavisnu uspješnicu Piercing I gledamo u 20.00, a termin u 22.00 rezerviran je za kultni glazbeni film s petnaest minuta spektakularne animacije – Pink Floyd: Zid.

U nastavku je cjeloviti raspored filmova te pokoja rečenica koja bi vas trebala kupiti i uputiti u pravcima Europe i tuškanačke šume.

ŽIVOT JEDNOG MAČKA, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, 2010, 62' / 18:00, kino Europa
Najnoviji filmski hit, krimić prekrasne atmosfere, uzbuđenja i dobre glazbe iz maštovite francuske radionice filmova Folimage predstavlja dvostruki život mačka Dina koji dane provodi sa Zoé, kćeri policijske načelnice, a noći kao lopov na pariškim krovovima.
 
PIERCING I, Liu Jian, 2009, 74' / 20:00, kino Europa
Prvi kineski nezavisni animirani dugometražni film donosi priču o Zhang Xiaojunu, mladiću koji i uz sveučilišnu diplomu ne uspijeva pronaći suvislo zaposlenje. Korupcija, droga i diskriminacija ogoljene su u ovom grubom, romanesknom djelu koje kulminira izvrsnim i neočekivanim finalom.

PINK FLOYD – ZID, Alan Parker, 1982, 95' / 22:00, kino Europa
Zaobišavši tradicionalno pripovijedanje, film s temom otuđenja i ljudske izolacije aktualniji je no ikad, a uz mahnitu povorku igranih prizora iznjedrio je čisti klasik pop-kulture - petnaestominutni nadnaravni animirani segment, djelo političkog ilustratora Geralda Scarfe.

ANIMAFEST ZA NAJMLAĐE / 11:00, kino Tuškanac
Ulaz je slobodan.
Izbor kratkih filmova bez dijaloga za najmlađe predstavljanje je najboljih filmova iz obrazovnog programa Slon ljubljanskog festivala Animateka. Crteži i lutke mačaka, miševa, sovi, mrkvi, zečeva i šišmiša smjenjuju se u filmovima u kojima su hrabrost, odanost i prijateljstvo i dalje najvažnije vrline.

RUŽNO PAČE, Garri Bardin, 2010, 74' / 13:00, kino Tuškanac
Bezvremena bajka Hansa Christiana Andersena adaptirana uz muziku Tchaikovskog  priča je o ptici koja se razlikuje od svoje pileće braće zato što se izlegla iz ukradenog jajeta te je drugi zbog različitosti zadirkuju i isključuju je iz zajednice.

MAJSTORI ANIMACIJE III / PAUL DRIESSEN / 18:15, kino Tuškanac
Animafestov laureat, dobitnik Nagrade za životno djelo 2002. godine, Paul Driessen vraća se u Zagreb sa sveobuhvatnom retrospektivom. Redatelj, koji je u svojim dvadesetim radio kao glavni animator na filmu Beatlesa Žuta podmornica (1968) će na ANIMAFESTU 2011 osobno predstaviti svoje filmove od kojih će neke i sam pogledati prvi put nakon pauze od 20 godina.

TECHNOTISE: EDIT I JA, Aleksa Gajic, 2009, 86' / 20:15, kino Tuškanac
Edit je studentica psihologije u Beogradu 2074. godine. Želeći položiti težak ispit, ugrađuje čip koji pomaže studentima u učenju. Međutim, stvari krenu neočekivanim tokom kada uoči grafikon misteriozne matematičke formule koja objedinjuje sve energije na planeti.

CHICO I RITA, Javier Mariscal, Fernando Trueba, Tono Errando, 2010, 94' / 22:15, kino Tuškanac
Počast kubanskoj glazbi i kulturi kroz epsku animiranu priču o ljubavi i slomljenu srcu smještenu u četvrti Havane, New Yorka, Las Vegasa, Hollywooda i Pariza krajem 40-ih godina uz glazbu Theloniousa Monka, Colea Portera, Dizzya Gillespiea i Freddya Colea.

RAZGOVORI S AUTORIMA:
Diana Nenadić i Nedeljko Dragić, predstavljanje knjige ‘AVANTURA LINIJE: 699 crteža ispod šestinskog šeširića', Hrvatski filmski savez, Zagreb, 2011.
Maria Angelica Chalela, asistentica režisera filma ZAGONETNI PREDZNACI LEÓNA PROZAKA, Kolumbija, 2009.