Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Insajderska priča: Animafest iz perspektive volontera
11/06/16

Filmski festivali vjerno drže tradiciju okupljanja mladih zaljubljenika u filmove koje uvijek s radošću pozivaju da postanu dio volonterske službe. Tako je i Animafest, Svjetski festival animiranog filma koji ove godine traje od 6. do 11. lipnja, ponovno okupio brojne volontere, točnije njih 50 od 80 prijavljenih. Animafest svake godine volonterima nudi da se okušaju u svim sektorima: u uredu za medije i uredu za goste, u festivalskom shopu i na info pointu, u kino dvoranama i na izložbama. Ujedno volonterima omogućuje da, osim obilja zabave i novih prijateljstava, dobiju i uvid u organizaciju i realizaciju Animafesta, kao i sličnih kulturnih manifestacija. Stoga vam donosimo dojmove i iskustva volontera iz pojedinih sektora.

Ivana (28) prvi put ima čast i zadovoljstvo, kako sama kaže, biti dio Animafesta i filmskog sektora festivala. Ljubiteljica je festivala, a kao volonterki joj se posebno sviđa filmska branša i ekipa s kojom radi, kao i novi profili ljudi, budući da takve rijetko susreće. Animafest je za nju poseban radi pristupačnih i ljubaznih gostiju iz inozemstva, raduje ju velika posjećenost festivala, a osobito je zadovoljna kreativnim torbama u duhu Animafesta, što je tek jedan od načina kojim organizatori pokazuju zahvalnost svojim volonterima.

Viktoria (23) je također prvi put dio volonterskog tima Animafesta, ali ju često možete sresti i na ostalim filmskim festivalima. Na ovogodišnjem Animafestu radi na info pultu gdje s veseljem dočekuje svakog gosta koji poput nje želi uživati u čarima Animafesta. Posebno joj se sviđa opuštena atmosferi i ljudi oko nje, kao i naljepnice i vapourwave dizajn, no jedino bi kraj info pulta dodala stolice za kratak odmor za radišne volonterske noge.

Tea (22) i Martina (28) dva su vesela lica press sektora koja brinu o tome da nijedan predstavnik medija ne ode praznih ruku i neinformiran. Obje su po prvi puta na Animafestu, no kažu kako sigurno ne i zadnji. Martina se ujedno i bavi filmovima, stoga joj je želja bila sudjelovati na festivalu kao volonterka i biti bliže događaju i doživljaju. Kaže kako joj je volontiranje na ovogodišnjem Animafestu izuzetno iskustvo gdje je naučila puno, a dobila još više, a pritom razvila i komunikacijske vještine, stoga svakome toplo preporučuje sudjelovanje. Tea je također i više no zadovoljna volonterskim iskustvom na Animafestu gdje svoj posao obavlja s veseljem i voljom, a pritom se i dobro zabavlja uz hrpu odličnih animiranih filmova.

Lana (34)  i Ines (26) volonterke su u uredu za goste (Hospitality) koje svakom gostu posjet čine još ugodnijim i zabavnijim. Lana inače radi kao logoped, no dodatnu posebnu radost donosi joj volontiranje na filmskim festivalima, budući da voli biti okružena novim ljudima i prolaziti kroz nova iskustva koja na taj način obogaćuju njezin život. Volontersko iskustvo na Animafestu opisuje kao mjesto znanstvene fantastike gdje filmovi dobivaju dušu. Ines se na Animafest prijavila radi ljubavi prema filmovima i komunikaciji s gostima, budući da honorarno radi u školi stranih jezika i prevodi tekstove, stoga je na Animafestu uspjela usavršiti i ukomponirati rad, filmove, druženje, komunikacijske vještine i strane jezike.

Iskustva starih i novih volontera Animafesta vrlo su pozitivna, stoga ne okolišajte oko prijava na neki od sljedećih Animafesta i pridružite se odličnoj atmosferi, festivalskom timu, novom iskustvu i kulturnom uzdizanju!

Autorica: Lucija Špiljak