Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Petak je, počinje vikend - termin rezerviran za najbolje filmove!
03/06/11

Varšavska 3 i Tuškanac 1 ovih su dana vruća paralela kojom špuraju brojini ljubitelji animiranih filmova nastojeći maksimalno uživati u ovih dugoočekivanih šest proljetnih dana Animafesta. Počinje vikend – vrijeme već tradicionalno rezervirano za ponajbolje festivalske naslove u kojima posjetitelji mogu uživati nesmetano i ležerno – po cijele dane.

Danas bi u Europi vrijedilo škicnuti pomalo kinky film - Moj pas Tulip, o odnosu vlasnika i njegove zlatokose kujice, razgaliti se songovima Beatlesa na besplatnoj projekciji Žute podmornice ili u Tuškancu ponoviti gradivo – Koralina i tajna ogledala daje se u 18.15 uz predavanje Marca Shapira iz cijenjenog studija LEICA.

Ljubitelji malo posebnije animacije će voljeti Zagonetne predznake Leóna Prozaka i Gravitacija je bila posvuda, film u cijelosti snimljen u gradiću u prirodnoj veličini koji je redatelj izgradio u svome dvorištu!

U nastavku je cjelovita ponuda Animafestovog petka – izaberite najzanimljivije naslove. Vidimo se!

RUŽNO PAČE, Garri Bardin, 2010, 74', 18:00, kino Europa
Bezvremena bajka Hansa Christiana Andersena adaptirana uz muziku Tchaikovskog  priča je o ptici koja se razlikuje od svoje pileće braće zato što se izlegla iz ukradenog jajeta te je drugi zbog različitosti zadirkuju i isključuju je iz zajednice.

MOJ PAS TULIP, Paul Fierlinger, Sandra Fierlinger, 2009, 83', 20:00, kino Europa
Animirani film urađen prema stvarnoj priči o sredovječnom čovjeku koji je udomio njemačku ovčarku po imenu Tulip - ona je postala njegova životna ljubav, idealna pratilja koju je godinama uzalud tražio.

ŽUTA PODMORNICA / besplatna projekcija, George Dunning, 1968, 90', 22:00, kino Europa
Ovaj psihodeličan animirani dugometražni film snimili su Beatlesi na vrhuncu svoje popularnosti. Čarobnu zemlju Pepperland napadaju Plavi grubijani, koji su objavili rat svemu što je dobro, osobito glazbi. Animirani film prepun nadrealne slikovnosti uz glazbu Beatlesa i tipičan bitlsovski humor.

KERITY, KUĆA BAJKI, Dominique Monféry, 2009, 80’, 11:00, kino Tuškanac
Sedmogodišnji Nat je naslijedio zbirku čarobnih knjiga svoje tete Eleanor i likovi najpopularnijih bajki svijeta su oživjeli te Nat da bi ih spasio od zaborava mora naučiti čitati. Pored Nata, Alisa i Petar Pan domaćini su ove animirane avanture.

FIMFÁRUM - TREĆA SREĆA, K.Dufková, V. Pospíšilová, D.Súkup, 2010, 75', 13:00, kino Tuškanac
Adaptacija triju bajki Jana Wericha nastala animacijom lutaka. Prva priča je traganje za čudovištima u planinama Šumave, druga prikazuje kralja koji šalje svoja tri sina u potragu za izgubljenim šeširom, a treća je poučna epizoda o vrlinama, sreći i pameti, koje se nadmeću i mijenjaju život jednoga svinjara.

DUGA, Joško Marušić, 2010, 74', 16:00, kino Tuškanac
Animirana adaptacija Šimunovićevih pripovijetki o međugeneracijskom jazu i djevojčici Srni koja odlučuje proći ispod duge i postati dječak. Kombinacija crteža u pasteli i 3D animacije obilježila je ponovni početak proizvodnje domaćih dugometražnih animiranih filmova nakon desetljeća stanke.  

KORALINA I TAJNA OGLEDALA, Henry Selick, 2009, 96',18:15, kino Tuškanac
Od redatelja Predbožićne noćne more na kojem je surađivao sa Timom Burtonom dolazi spektakularna 3D animirana verzija horor fikcije Neila Gaimana, maštoviti i pomalo jezoviti film o djevojčici Koralini, koja u novom domu otkriva alternativnu, puno zanimljiviju verziju svog života.

GRAVITACIJA JE BILA POSVUDA, Brent Green, 2010, 75', 20:15, kino Tuškanac
Nadahnut stvarnim događajima iz života ekscentričnog Leonarda Wooda, filmaš Brent Green u svojem prvom dugometražnom filmu oživljava stvarnu ljubavnu priču. Film je u cijelosti snimljen u gradiću u prirodnoj veličini koji je Green izgradio u svome dvorištu, a spaja animaciju, stop-animaciju i igrane sekvence u eteričnom opusu koji su muzički oplemenila svjetski poznata imena poput Brendana Cantyja (FUGAZI).

ZAGONETNI PREDZNACI LEÓNA PROZAKA, Carlos Santa, 2009, 67', 22:15, kino Tuškanac
León Prozak posuđuje svoju glavu Mefistu za cirkusku točku. Psihodelična kubanska animacija je kaleidoskop prizora koje su napravili razni umjetnici zahvaćajući nekolicinu tema - od politike do erotike – i izražavajući sablasnu viziju svijeta.

PREDAVANJE u sklopu projekcije filma KORALINA I TAJNA OGLEDALA – Marc Shapiro iz produkcijske kuće LAIKA, 17:00, kino Tuškanac

RAZGOVOR SA AUTORIMA – gost je Serge Besset, kompozitor glazbe za film iz Velikog natjecanja Život jednog mačka,15.00, Francuska Medijateka, Preradovićeva 5