Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Petak na Animafestu: 500 stranica festivalske povijesti, ukrajinska animacija i napuljski SF
10/06/22

Pretposljednjeg dana obljetničkog Animafesta kino Tuškanac ponovno je prijepodne posvećeno djeci i mladima – u 9:30 i 11:30 gledaju Natjecanje filmova za djecu (15+ i 3–6) te razgovaraju s autorima: Agatom Wojtaś, Armine Andom, Lilit Aitunyan, Mitchelle Tamariz, Mor Israeli, Evanom Thomasom Stegnerom Bodeom, Emilie Mereghetti, Martinom Vandasom, Marie Urbankovom, Marijom Motovskom, Joseom Luisom Saturnom, Salome Hammann, Jirijem Pecinovským, Alžbetom Mišejkovom i Mašom Avramović. U 15:30 Program za djecu i mlade nastavlja se s izborom najboljih filmova s festivala VAFI/RAFI. U 17 sati segment retrospektive Zagrebačke škole pod naslovom „Crtići!“ također je primjeren djeci jer sadrži klasike Škole namijenjene i njima, poput Krave na mjesecu, Vau, vau!, Posjeta iz svemira, Igre i Profesora Baltazara. Od 19 sati druga je i posljednja prilika za gledanje dugometražnog filma za Akademijinu nagradu nominirane Michaele Pavlatove Maad, moje sunce o afganistanskom iskustvu češke studentice. Program Tuškanca zaključuje izbor iz filmova nagrađenih Nagradom publike u najnovije doba, s velikim hitovima Kisela kiša, Fizika tuge, Između sjena i Roda.

U 14:30 u MM centru bit će predstavljena dvojezična monografija Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972–2022) s 39 tekstualnih i gotovo 300 slikovnih priloga domaćih i stranih autora. Kapitalno izdanje zahvaća povijest i fenomenologiju Animafesta od početaka do danas, služeći se perspektivama historiografije, povijesti umjetnosti, filmologije, arhitekture i urbanizma, dizajna, muzikologije, stripa i teorije videoigara, a problematizira i njegov audiovizualni identitet, medijsku recepciju, izložbene programe, umjetničko i produkcijsko vođenje. Posebno se ističu sjećanja autora animiranog filma iz cijeloga svijeta na rana izdanja te utjecaj festivala na globalnu scenu.

U Teatru &TD posebno atraktivan govorni program započinje već u 10:30 izlaganjem Anastasiye Verlinske o novijoj ukrajinskoj animaciji. Bit će riječi o studijima, autorima, događanjima, podršci i o tome kako je politička situacija utjecala na njezin razvoj. Ništa manje zanimljivo neće biti ni predavanje najuspješnije slovenske animatorice Špele Čadež o stop-animaciji (11:30) kojom se u svijetu i proslavila, a koja istražuje multiplansku kolažnu tehniku i nudi raznolika vizualna rješenja. Slijedi osvrt Juana Pabla Zaramelle na razvojne mogućnosti kratkih filmova, videospotova i serija u animaciji (12:30), a potom (od 13:30) Veljko i Milivoj Popović te Božo Balov iz Prime Render Studija predstavljaju animirani projekt „The Lokals“ koji se koristi NFT-ovima (non-fungible token) i izlažu o njihovoj primjenjivosti u produkciji animiranih filmova. U 15:30 filmski program Best of Animateka (u sklopu mreže AFN) predstavit će dugogodišnji umjetnički ravnatelj toga ljubljanskog festivala Igor Prassel, a prikazuju se uspješnice poput Male Rusije, Miramare, Posljednji autobus, Boles, III i Prosječna sreća, zagrebačkoj publici također dobro poznati naslovi. Filmski programi nastavljaju se u 17, odnosno 18:30 sati Natjecanjem studentskog filma 2 i Velikim natjecanjem kratkometražnog filma 2. U 20 sati pogledajte „Zlatno doba 1“ Zagrebačke škole u kojem su i Surogat i Don Kihot, a ispunjen dan u Teatru zaključit će Svjetska panorama 3, uz razgovor s irskom autoricom Clionom Noonan (Meko tkivo).

U Dvorani Sek u 16 sati Nino Kovačić razgovarat će sa sudionicima Natjecanja VR animacije Maartenom Isaäkom de Heerom i Keisukeom Itohom. Na istom mjestu održava se od 10 do 22 sata tradicionalni cjelodnevni animacijski performans Thomasa Johnsona Volde, kojemu se ove godine pridružuje i Petra Balekić kako bi zajedno realizirali izvedbu pod nazivom „Seeds and Wounds“. Slavni Thomasov animirani lutak tako će ove godine komunicirati s linijama ženskoga tijela koje će Petra crtati kao loopove na paus-papiru.

U središnjoj festivalskoj dvorani dan započinje Svjetskom panoramom 1 (11 sati), a nastavlja se animiranim dokumentarcem iz poljske komunističke povijesti 1970 (13:00) na razmeđu arhivskog i lutka-filma. U 15:30 skladatelj, scenograf i dizajner likova dugometražnog filma Yaya i Lennie – hodajuća sloboda Dario Sansone prisustvovat će projekciji filma svoga studija Mad Entertainment te nakon nje razgovarati s publikom. Riječ je o napolitanskom postapokaliptičnom biopunku iznimne pojavnosti i zvuka nadahnutom Steinbeckovom duljom pripovijetkom O miševima i ljudima. I nakon projekcije Natjecanja studentskog filma 4 (17:30) razgovarat će se s publikom, a prisustvovat će Ada Hernaez (Nesiguran snijeg), Bianca Scali i Paulina Larson (How Many), Leo Černic (Pentola), Jordi Morera (Ne hranite golubove), Maria Nitek (Hijerofanija), Shih-Yen Huang (Džem od leptira), Anna Lena Spring i Lara Perren (Sauna), Michael Bohnenstingl (Zabušant), Julia Chien (Kako li je biti pacifički losos) i Shiika Okada (Buđenje majčinstva). Slijede Veliko natjecanje kratkometražnog filma 5 i 6 (20 i 22 sata), oba uz razgovore s autorima: dvočlanim kolektivom Maru (Dies Irae), Emmom Calder i Julianom Crippsom (Čuvajte se vlakova), Adelom Khanom Farooqom (Žohari), Sophie Koko Gate i Rachel Sale (Hotel Kalura), Davidom Doutelom, Vascom Sáom i Jonasom Jurkunasom (Garrano), Pejmanom Alipourom (Tamo gdje umiru vjetrovi), Annom Solanas (Jutro gospodina Xifróa) i Brankom Farcem (Psychographic).

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 21:30 pod zvijezdama se besplatno daje spektakularni anime Belle Mamorua Hosode uz kokice za prvih 200 posjetitelja – sve zahvaljujući Zagrebačkoj banci. Nakon animiranih uzbuđenja, u restoranu Muzeja za umjetnost i obrt glazbu pušta DJ (i animator) Bruno Razum (od 23:30).