Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Moj pas Tulip dobitnik je Grand Prixa 21. Animafesta, Metropiji Posebno priznanje
04/06/11

Tročlani žiri 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb u sastavu: Paul Driessen - animator svjetskog glasa i plodne karijere, David Silverman - američki animator, redatelj Simpsona i Dunja Janković - hrvatska ilustratorica i strip-crtačica, dodijelio je Grand Prix najboljem od devet filmova iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja - američkom filmu Moj pas Tulip autora Paula Fierlingera. Film je rađen prema stvarnoj priči o sredovječnom čovjeku koji je udomio njemačku ovčarku po imenu Tulip i koja mu, na njegovo iznenađenje, postaje životna ljubav i idealna pratilja koju je uzalud tražio godinama.

Svoj je izbor žiri objasnio riječima: 'Iznimno dražesna i na prekrasan način ispričana priča o Englezu i njegovu odnosu s psom. Izvrsna kontrola animacijskih stilova, snažna i narativna glazbena podloga te jasni montažerski postupci učinili su ovaj film naoko jednostavnom pričom i prikrili njegovu kompleksnost.'

Kako bi pravda bila zadovoljnija, žiri je dodijelio Posebno priznanje švedskom filmu Metropia autora Tarika Saleha, mračnom znanstveno-fantastičnom trileru o svijetu u kojem ponestaje nafte. Film se odvija u golemom podzemnom željezničkom sustavu Europe, a u glavnim su ulogama Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier i Stellan Skarsgård.

Žiri se o svojoj odluci izjasnio: 'Vizualno dojmljiv stil i tehnika idealno odgovaraju ovom izvrsno napisanom trileru o zavjeri. Sumorno futurističko ozračje naglašeno je odabirom animacijskog pristupa, a snažna gluma glasom još je jedan razlog zašto je žiri odlučio ovom filmu dodijeliti Posebno priznanje.'

Dobitnik nagrade Zlatni Zagreb, koja se dodjeljuje najboljem filmskom projektu u razvoju, jest britansko-mađarski film The Jungle autora Tibora Banoczkog. Temeljen na romanu Uptona Sinclaira, The Jungle govori o propalom američkom snu u osvit 20. stoljeća. Dobitnika je među šest projekata s ovogodišnjeg Regionalnog foruma za razvoj projekata izabrao međunarodni odboru u sastavu Joan Lofts (Velika Britanija), Vanja Andrijević (Hrvatska) i Mike Robinson (Velika Britanija).

Dobitnik Nagrade publike znat će se u ponedjeljak, 6. lipnja.

Premda je svečana dodjela nagrada u subotu navečer, program 21. Animafesta odvija se punom parom i u nedjelju u kinima Europa i Tuškanac. Pozivamo vas da nedjeljno lješkarenje obogatite pokojim animiranim filmskim iskustvom koje ste propustili tijekom radnog tjedna. U kinu Europa prikazuju se Metropia Tarika Saleha (16:00), Iluzionist Sylvaina Chometa (18:00), dobitnik Grand Prixa Moj pas Tulip Paula Fierlingera (20:00) i Gravitacija je bila posvuda Brenta Greena.

Kino na Tuškancu broj 1 ugostit će filmove namijenjene manjoj i većoj djeci - Kérity, kuća bajki Dominique Monféry (11:00), Simpsone Davida Silvermana (16:00) i serijal Animirani umovi Andya Glynnea (13:00). Dvije su prilike da pogledate radove cijenjenog svjetskog animatora Paula Driessena: retrospektivni program odvija se u terminima od 18:15 i 20:15 u kinu Tuškanac.

Animafest se nakon Zagreba seli u Rijeku, gdje će od 10. do 12. lipnja gostovati u Art kinu Croatia. Prikazat će se filmovi koji su se natjecali za Grand Prix 21. Animafesta: Chico i Rita, strastvena ljubavna priča koju su u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, ispričali Oskarovac Fernando Trueba i najpoznatiji španjolski dizajner Javier Mariscal, najskuplji švedski animirani film svih vremena - mračni futuristički triler, dobitnik Posebnog priznanja 21. Animafesta, Metropia Tarika Saleha, te prvi srpski dugometražni animirani film, frenetična cyberpunk-priča Technotise: Edit i ja Alekse Gajića.

Tu su i filmovi za cijelu obitelj: najnovija uspješnica studija Folimage - napeti triler Život jednog mačka, prekrasni Kérity, kuća bajki, novi film čuvenog Dominiquea Monferya te bezvremena bajka Ružno pače Garrya Bardina u animiranoj verziji s lutkama. Najmlađim Animafestovcima pripremljen je bogati program - izbor kratkometražnih dječjih animiranih filmova bez dijaloga rađen u suradnji s ljubljanskim festivalom Animateka. Ulaz je slobodan za djecu do 12 godina!