Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

ANIMAFEST PRO – PROGRAM ZA PROFESIONALCE SVJETSKOG FESTIVALA ANIMIRANOG FILMA
28/05/18

Za filmsku produkciju i distribuciju, nastanak novih vrhunskih djela, networking, kao i za kritičku valorizaciju te povijesnu i teorijsku deskripciju animacije iznimno značajan segment Svjetskog festivala animiranog filma jest Animafest PRO – program za profesionalce filmske industrije namijenjen domaćim stručnjacima i svjetskim gostima, ali otvoren i svoj zainteresiranoj javnosti.

Na Animafestu 2018 ovaj se program sastoji od masterclassova Roberta Morgana, Kim Keukeleire i Pedra Rivera, prezentacija više projekata (Vimeo Staff Picka, animirane serije &Black&White Amulet Studija, europskog projekta CEE Animation, stop-animacijskih videoigara Harold Halibut i Vokabulantis), predavanja Nicholasa Grivela i Međunarodnog znanstvenog skupa Animafest Scanner V. Nicholas Grivel i Pedro Rivero održat će i individualne konzultacije sa zainteresiranim kolegama. Sva predavanja i prezentacije održavaju se u Tuškancu, osim serije &Black&White koja se predstavlja u Medijateci Francuskog instituta. Animafest Scanner održava se u Institutu Balassi (Ul. Augusta Cesarca 10).

Uvijek dobro posjećeni, Animafestovi masterclassovi ove se godine mogu pohvaliti trima predavačima svjetskog glasa. Robert Morgan britanski je umjetnik (The Cat with Hands, The Separation, Bobby Yeah), majstor glinamacije inspiriran Švankmajerom, Francisom Baconom, kao i Davidom Lynchom, braćom Quay i E. A. Poeom, te autor u suvremenoj animaciji jedinstveno stravičnog opusa o čijem nastanku, nastavno na središnji Animafestov tematski program horora, govori u predavanju On Making Films and More (petak 8. 6., 11:30). Bit će to izvrsna dopuna izložbi skica, crteža i dijelova lutaka iz njegovih radova, koja se pod naslovom Morgan's Organs od 5. lipnja održava u Galeriji ULUPUH.

Belgijska animatorica specijalizirana za stop-animaciju Kim Keukeleire radila je pak na filmovima Wesa Andersona Fantastični gospodin Lisac i Otok pasa, jednom od neupitnih hitova ovogodišnjeg Velikog natjecanja dugometražnog filma, kao i na Frankenweenieju Tima Burtona koji se prikazuje u Obiteljskom programu Animafesta 2018 te na omiljenom filmu Moj život kao Tikvica. U sklopu Animafest PRO-a govorit će o stop-animaciji likova na Otoku pasa (subota 9. 6., 11:30).

Bask Pedro Rivero, dobitnik španjolske nacionalne nagrade Goya, najpoznatiji je kao scenarist i redatelj kratkometražnog i dugometražnog filma o liku Birdboya što ih je realizirao s Albertom Vázquezom. Kao autor uistinu jedinstvenih svjetova, Rivero će govoriti o specifičnostima scenarija i filmskog pripovijedanja u animiranom filmu (subota 9. 6., 14:00), a bit će dostupan i za individualne konzultacije za koje se može prijaviti putem e-maila: [email protected].

Među globalno relevantnim projektima koji će biti predstavljeni na Animafestu široj publici svakako će najpoznatiji biti, od osnutka 2008. već itekako afirmirani, Vimeo Staff Pick – jedan od najvažnijih kanala online videa te nagrada iznimne važnosti za mlade autore koja se ove godine dodjeljuje i na Animafestu. Vimeova selektorica Meghan Oretsky predstavit će insajdersku stranu procesa uređivanja dnevnog odabira te otkriti što je potrebno da bi se film istaknuo pred selektorskim timom (subota 9. 6., 13:00).

Inicijativu za okupljanje animacijskih profesionalaca i razvoj animiranih projekata srednjoistočne Europe CEE Animation, koja se sastoji od animacijskog foruma (pitching natjecanja), radionica te programa promocije i distribucije radova novih talenata, predstavit će producent Matija Šturm (petak 8. 6., 13:00). U sklopu istog predavanja predstavit će se i dva projekta CEE Animationa – Kristalni otmičari Arsena Antona Ostojića i Unwanted Kolje Sakside.

O zanimljivom, kvantitativno još uvijek ne toliko učestalom, ali sve značajnijem fenomenu stop-animacije u videoigrama govorit će game designeri Onat Hekimoglu i Ole Tillmann, autori projekta Harold Halibut, i Johan Oettinger, autor Vokabulantisa (subota 9. 6., 10:30). Rukom rađena avantura njemačkih developera Slow Bros., Harold Halibut je oblikovan od lutaka i različitih materijala (drvo, glina, metali, tekstili) te oslonjen na autorefleksivni humor s naklonom prema klasicima žanra poput Space Questa. Vokabulantis je epizodna igra koja spaja lutka-film i puzzle PC platformer pri razradi teme jezične komunikacije. Ovo single-player iskustvo u kojem igrač pokreće dva lika nužna za uspješno rješavanje zagonetki nadahnuto je point and click igrama Amanita Designa, kao i platformerima u stilu Little Big Planeta i The Cavea.

Nicolas Grivel, književni, strip i animacijski agent, predavač i skaut posebno zainteresiran za zahtjevne grafičke priče održat će praktično predavanje o kreiranju online portfelja, vidljivosti u animacijskoj industriji i vođenju karijere animatora (petak 8. 6., 10:30). Grivelu je namjera prije svega hrvatskim animatorima pokazati kako nema nikakve zapreke da stvaraju i šire svoja djela u cijelom svijetu. Grivel će biti dostupan i za individualne konzultacije za koje se može prijaviti putem e-maila: [email protected].

Amulet Studio predstavlja animiranu seriju (13 x 90 sekundi) &Black&White Darka Bakliže o likovima iz raznih zemalja i povijesnih razdoblja koja se, uz obilje humora, oslanja na poigravanje s vizualnom percepcijom (četvrtak 7. 6., 18:00).

Peti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner V 2018 održava se 5. i 6. lipnja s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa te susreta i razmjene ideja između autora animiranih filmova i znanstvenika. Ovogodišnji glavni govornik dobitnik je Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije 2018. Paul Wells, jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije. Svojim pregledima, priručnicima i inovativnom analizom najintrigantnijih pojava, Wells je pokazao raznolik i inspirativan ukus za dobru animaciju, jedinstven i dubok uvid u unutarnje funkcioniranje medija, nijansirano shvaćanje umjetnosti animacije i istinski talent za prenošenje znanja. Njegove brojne knjige, kao što su Understanding Animation, Animation and America, The Animated Bestiary: Animals, Cartoons and Culture, Animation – Genre and Authorship and Scriptwriting, diljem svijeta podjednako čitaju i cijene znanstvenici, studenti, kritičari i ljubitelji animacije. Teme o kojima će sudionici Animafest Scannera V raspravljati uključuju uz pozvano predavanje Paula Wellsa i vezu animacije i horora, dizajn likova u animiranom filmu, vezu animacije i sporta i upotrebu animacije izvan animiranih filmova – u igranim filmovima i serijama, znanosti, dijagramima, GIF-ovima i emotikonima.

Uz sve navedeno, u Medijateci Francuskog instituta održat će se i promocije knjiga Midhata Ajanovića (Film i strip), Rajka Petkovića (Američki animirani film do 1941. godine), Borisa Kolara (Sjećanja i razmišljanja jednog Zagrepčanca) i Vladimira Rismonda (Bakliža – od akta do akta, u najavi).

Ulaz na sva događanja programa Animafest PRO je besplatan.