Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Danas počinje Animafest! U Zagreb je stiglo 400 filmova i 130 autora i ostalih filmaša!
28/05/12

Danas, u utorak 29. svibnja, počinje jubilarno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb posvećeno kratkometražnom animiranom filmu. Bogat program ovog iznimno važnog festivala, koji karakterizira posvećenost autorskom filmu, podrobno će nas upoznati s najnovijim animiranim filmovima, svrnuti posebnu pozornost na nove trendove u animaciji i prikazati retrospektive majstora animacije. Dobar dio programa podsjetit će nas na sjajnih 40 godina Animafesta, na autore i filmove koji su ih obilježili.   

Osim u filmskom programu posjetitelji će moći uživati i sudjelovati u vrijednim radionicama (Prošireni stereo i stop-animacija), izložbama, performansima i razgovorima s autorima. Ovogodišnji program broji gotovo 400 animiranih naslova koji će se u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prikazivati do nedjelje 3. lipnja.  Za lakše snalaženje  među brojnim filmovima i programima kreirana je korisna besplatna mobilna aplikacija Animafest 2012. koja će vam pomoći da budete u toku sa svim događanjima i da kreirate vlastiti festivalski raspored.    

Blago Animafesta uz filmove predstavljaju i njegovi gosti, a njih je ove godine čak 130. U Zagreb je stigla jaka delegacija gostiju iz Japana, Kine i Južne Koreje koju predvodi dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo, pionir japanske nezavisne animacije i majstor crnohumornog izričaja Yoji Kuri. Tu je i veliki broj mladih autora čiji će se filmovi prikazivati u Studentskom natjecanju i Panorami, poput studenata finske Akademije Turku, ali i mnogo majstora animacije poput primjerice trostrukog dobitnika Animafestova Grand prixa i člana ovogodišnjeg žirija Priita Pärna, najvažnijeg njemačkog autora animiranih filmova Andreasa Hykadea i mlade irske animacijske zvijezde Davida OReillya, također članove velikog žirija. Brojimo i rekordan broj domaćih gostiju, autora i autorica čiji se filmovi prikazuju na festivalu. Pripadaju mahom srednjoj i mlađoj generaciji animatora, što nas iznimno veseli jer jamči plodnu i raznovrsnu budućnost hrvatske animacije.    

Utorak, prvi dan Animafesta, kreće već u 10 sati u Cineplexxu Centra Kaptol s Natjecanjem filmova za djecu u kojem su čak dva filma domaće autorice Ivane Guljašević: Potraga i Bo-Tuov bubanj. Popodnevni termin od 16 sati donosi poseban program Europski TV serijali (3) koji će mnoge vratiti u djetinjstvo, u društvo Balthazara i drugih animiranih likova iz arhive Zagreb filma.     

Odlične naslove koji nisu u natjecateljskom programu predstavit će Velika panorama (3) u 18 sati i program Cartoon d'Or koji u 20 sati prikazuje finaliste i pobjednike te prestižne nagrade 2011. godine, svojevrsnog europskog animacijskog Oscara. Utorak u Cineplexxu Centra Kaptol završava Velikim natjecanjem (3), programom u kojem gledamo najbolje kratkometražne animirane filmove u posljednje dvije godine.     

Program kina Europa počinje u 19:30 svečanim otvorenjem na kojem će se dodijeliti nagrade Vijeća Animafesta i prikazati prigodni program sastavljen od dobitnika Grand prixa i radova mladih autora i majstora animacije. Veliko natjecanje (1) počinje u 22 sata, a prikazuje među ostalim Čudovište iz Nixa, novi rad kultnog nizozemskog autora Rostoa, kineski Kupon za žito, Modern No.2 Japanca Miraia Mizuea i Villa Antropoff Vladimira Lešiova i Kaspara Jancisa, predstavnike u Zagrebu uvijek rado gledane estonske animacije. Autori posljednjih dvaju filmova osobno će ih predstaviti Animafestovoj publici.    

U istom kasnovečernjem terminu u 22 sata u kinu Tuškanac kreće prvi od triju blokova filmova pionira japanske nezavisne animacije Yojia Kuria, koji će na svečanom otvorenju osobno primiti Nagradu za životno djelo. Neki od njegovih filmova koje ćemo vidjeti nisu još nikada bili prikazani u Europi.     

Bogat filmski program prate i zanimljiva događanja vezana uz festival: otvara se izložba 40 godina Animafesta 1972–2012 u Galeriji ULUPUH, počinje šestodnevna projekcija filmova iz Animafestova programa na fasadi MSU-a, u Cineplexxu Centra Kaptol otvara se izložba Nevjerojatni Koyaa, a s radom kreće i petodnevna radionica za djecu pod vodstvom mlade nagrađivane animatorice Petre Zlonoge.     Ovogodišnji festivalski novitet iznimno je korisna besplatna mobilna aplikacija Animafest 2012. koja će vam pomoći da budete u toku sa svim događanjima na jubilarnom izdanju festivala. Aplikacija nudi mogućnost pregledavanja filmskog programa i uključuje fotografije filmova, sinopsise, raspored... Raspored se može pretraživati po programima, autorima, zemljama, datumima i lokacijama, a možete jednostavno urediti i svoj raspored s programima i događanjima koja vas zanimaju.  

Također, dok čekate projekciju možete se fotografirati s maskotom festivala Mandlekom i zaigrati mobilnu igricu preko aplikacije. Kompatibilna je s uređajima iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (treća generacija), iPod touch (četvrta generacija) i iPad. Za korištenje je potreban iOS 4,3 ili kasnije verzije, a aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku. Link za download.  

Dobro došli na Animafest! Uživajte u fešti animacije!