Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Medvjed, miš i Milan Bandić otvorili Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2013
04/06/13

Svečanom projekcijom animiranog filma o gotovo pa nemogućem prijateljstvu medvjeda i miša, Ernest i Celestina, u kinu Europa otvoren je Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Prigodnim su se kratkim govorima okupljenim ljubiteljima animacije obratili umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica te novoizabrani gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Otvorenju su prisustvovali brojni autori filmova iz programa, članovi žirija, filmski i gradski čelnici te ljubitelji animacije, koji su ispunili sva mjesta kina Europa.

‘Već 41 godinu ovaj je festival mjesto susreta različitih nacija, i zahvaljujući ljudima koji su ga organizirali tijekom svih ovih godina, od samih početaka do danas, jedan je od pet najvažnijih festivala animacije na svijetu. Na svima nama je da njihov rad s puno predanosti, rada i ljubavi prenesemo dalje, a koliko u tome uspijevamo imat ćete prilike vidjeti u narednih šest dana, u našim mnogobrojnim programima’, rekao je Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Vjera Matković, producentica Animafesta, svoje je obraćanje iskoristila da pozove sve ljubitelje filma i autorske animacije na uživanje u cjelokupnom festivalskom programu: ‘Budite s nama i cijeli tjedan, pratite filmove u naša dva kina, gledajte hrvatske premijere, razgovarajte s autorima, igrajte videoigre, posjetite izložbe u Galeriji ULUPUH, Galeriji Forum i Muzeju suvremene umjetnosti. Želim da nam i ovaj Animafest bude još jedno predivno iskustvo.’

Olinka Vištica zahvalila je svima koji su podržali festival, prijateljima i partnerima: Uredu za kulturu Grada Zagreba, Hrvatskom audiovizualnom centru, programu MEDIA Europske unije, B.netu te štedionici Pčelica Zagrebačke banke, koje je istaknula kao primjere društvene odgovornosti koja doprinosi da se na animaciju ne gleda kao samo na razbibrigu za dokone, već promiče audiovizualnu umjetnost kao zdravu granu industrije koja itekako može doprinijeti ekonomiji u Hrvatskoj. 

Čast da proglasi festival otvorenim pripala je ponovo izabranom gradonačelniku Grada Zagreba, Milanu Bandiću: ‘Dragi filmoljupci, dobro došli na Animafest Zagreb 2013. Želim da Grand prix osvoji najbolji film i s tom željom otvaram festival!’

Jedan od triju autora belgijsko-francusko-luksemburškog filma Ernest i Celestina, Benjamin Renner kratko je predstavio svoj film: ‘Ovo je moj prvi dugometražni film i rad na njemu bio je jako težak, ali i jako zabavan. Pokušao sam oponašati umjetnički, minimalan ali profinjen stil Gabrielle Vincent, po čijim smo dječjim knjigama snimili film.’ 

Gromoglasan pljesak po završetku filma potvrdio je izbor ovog šarmantnog bisera europske animacije kao odličan uvod u šest bogatih animiranih dana koji nas očekuju.

Svi koji šarmantnu i neodoljivu priču o prijateljstvu dva suprotna svijeta, Ernest i Celestina, nisu stigli pogledati na otvorenju festivala priliku za nadoknadu imaju u srijedu i četvrtak u dnevnim terminima u kinu Cineplexx Centar Kaptol. O prijateljstvu u poodmakloj dobi priča još jedan kandidat za Grand prix festivala, španjolski film Bore, koji se također može pogledati u srijedu i četvrtak. Film je snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce koji je nakon objavljivanja osvojio publiku i kritiku te je prodan u 350 tisuća primjeraka.

Veliko natjecanje u srijedu će naveliko zahuktati Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, nezaobilazan film za sve poklonike šašavih Britanaca koji će zagrebačkoj publici predstaviti jedan od trojice autora, Jeff Simpson. Zanimljiva biografija kao motiv protkala se kroz još dva filma iz natjecateljskog programa. Animiranu posvetu pioniru japanskih mangi Yoshihiru Tatsumiju kolažiranu od nekoliko zanimljivih tehnika gledat ćemo u filmu Tatsumi u srijedu u 21 sat u Cineplexx Centru Kaptol. Film Usvajanje odobreno autobiografska je priča autora Junga, jednog od 200 tisuće korejske usvojene djece, koji nas vodi na put pomirenja sa samim sobom.

U Europu nas vraća pravi animacijski izdanak Staroga kontinenta – nova, iznimno raskošno nacrtana verzija legendarne bajke o drvenom lažljivcu – Pinocchio, film autora Enza d'Ala, kandidat je za festivalski Grand prix. Po dozu napetih obrata, misterije, terora i crnog humora treba doći u srijedu u 22 sata u kino Europa na film Apostol. Osim što su na njemu radili tvorci Matrixa i Gospodara prstenova, legendarni Philip Glass skladao je glazbu.

Ručno crtana raskošna animirana bajka Dan vrana o ocu i dječaku koji žive izolirani usred šume dio je panoramske petorke, na programu od srijede, a idealna je za djecu od osam godina i više. Veliki ljubimac Animafestove publike, za Oscara nominirani Don Hertzfeldt, neprimjetno je spojio tri kratka filma o Billu, čovjeku s puno problema, u novi dugometražni film Kakav divan dan, koji preporučujemo ljubiteljima specifične, nezavisno producirane, autorske animacije.

U utorak je u Galeriji ULUPUH otvorena izložba crno-bijelih stripova nadahnuta kultnim češkim crtanim romanima Jaroslava Rudiša i Jaromíra 99, a Alois Nebel, film koji je inspiraciju našao na istom mjestu i koji hvale kao češki Sin City, prikazuje se u srijedu. Animafest pruža fantastičnu priliku da na velikom platnu u svoj raskoši slike pogledamo jedan od najgledanijih norveških filmova – Veliku nagradu Pinchcliffea, film koji je u kina privukao pet milijuna Norvežana, gotovo svakog stanovnika te zemlje. Film je djelo Iva Caprina, neizbježnog imena povijesti norveške animacije, čiju stogodišnjicu slavimo bogatom retrospektivom.  

Popratni program festivala u srijedu će obogatiti etablirani videoumjetnik Ivan Marušić Klif radom Volim crtiće!, u kojem se prvi put koristi narativnim elementima. Videoinstalacija upakirana u format animiranog filma inspirirana je animiranim filmovima s početka 20. stoljeća: klasičnim narativnim filmovima braće Fleischer i apstraktnim filmovima Oskara Fischingera. Sve vas pozivamo na otvorenje u srijedu, 5. lipnja 2013. u 22 sata u NO galeriji MSU-a.