Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Počeo je 21. ANIMAFEST ZAGREB!
01/06/11

Okupljene ljubitelje filma i animacije pozdravile su producentice Animafesta, Vjera Matković i Dana Budisavljević, te pozvale sve na šest uzbudljivih festivalskih dana, na gledanje filmova za oči i uši, za tijelo i dušu, filmove koji zabavljaju, ali i one koji problematiziraju. Pritom su predstavile i novog člana festivalskog tima - nagrađivanog autora i glazbenika Daniela Šuljića koji će naredne četiri godine biti novi umjetnički ravnatelj Animafesta.

"Dobro došli na 21. izdanje našeg Svjetskog festivala animiranog filma, festivala koji već dugih 39 godina smješta ime grada Zagreba u centar pozornosti u svijetu animacije, od Amerike do Kine. Želio bih ovom prilikom zahvaliti dosadašnjem umjetničkom ravnatelju Krešimiru Zimoniću, kao i svim njegovim prethodnicima koji su svojim odličnim radom ovaj festival doveli do statusa koji ima danas. Nadam da ću opravdati očekivanja i nastaviti nositi kvalitetu programa na tom visokom nivou i da ću, kad za to dođe vrijeme, svom nasljedniku u ruke predati jednako kvalitetan festival kakav sam i dobio", pozdravio je prigodnim riječima okupljene Šuljić.


Daniel Šuljić tom je prilikom predstavio cijenjene članove ovogodišnjeg žirija, trojac kojem neće biti nimalo lako odlučiti se o pobjedničkim filmovima iz Velikog natjecanja, s obzirom na to da se prikazuju neki od ponajboljih autorskih dugometražnih animiranih radova nastalih u posljednje dvije godine: Dunju Janković, hrvatsku strip-crtačicu i ilustratoricu koja živi na potezu od Malog Lošinja do Portlanda, Davida Silvermana, redatelja čuvenih Simpsona, filma koji ćemo prikazati u subotu u okviru posebnih projekcija, i Paula Driessena, živu legendu animacije, dobitnika Nagrade za životno djelo na Animafestu 2002. godine. Festival je priredio retrospektivni program u kojem će gledatelji moći gotovo svaki dan u 18:30 u kinu Tuškanac pogledati većinu radova tog gospodara svemira – kako je Driessena predstavio publici Daniel Šuljić.

Nakon što je zvjezdani žiri pozdravio uzvanike Dana i Vjera zahvalile su festivalskim sponzorima: Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu, MEDIA programu Europske Unije i partnerima: Zagreb filmu, Hrvatskom filmskom savezu, kinu Europi, službenom telekomu festivala, B-netu, Bubašpari Raiffeisen stambene štedionice, koja je omogućila besplatne programe za najmlađe, te svim manjim sponzorima, prijateljima festivala i gledateljima.

Okupljenima se obratio i Hrvoje Hribar, redatelj i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): ‘’Ovo je jedan vrlo lijep trenutak - počinje Animafest, mi smo svi ovdje. Prije samo mjesec dana nismo bili toliko sigurni da ćemo biti, a večeras gledam u Paula Driessena, jednog od najgenijalnih ljudi koji se ikada prihvatio crtanog filma. Sjetio sam se jedne razglednice iz zdravog socijalizma koja prikazuje moju dalmatinsku rodbinu na devi ispred Keopsove piramide. Komentirali su - pogledajte ovu piramidu, zamislite - to su napravili ljudi. Tako i ja kada vidim animirani film kažem – nevjerojatno, ali ovo je netko trebao napraviti. Količina ljudskog rada koja je potrebna da bi se proizvela jedna sekunda animiranog filma je zaista veličanstvena, a mi nećemo gledati sekunde, mi ćemo na ovom festivalu gledati cjelovečernje animirane filmove. Beskrajno volim kod animatora što u svom biću moraju spojiti razigrano, maštovito dijete i bauštelca koji treba odraditi taj veliki posao. Sutra je 1. lipnja, a ne 1. svibnja, ali ja svejedno želim da ovaj festival bude naš zajednički praznik rada.’’

S pozornice kina Europa uzvanicima se obratila i Jelena Pavičić Vukičević, dogradonačelnica grada Zagreba koja je, nakon lijepih rječi upućenih organizatorima, autorima i posjetiteljima proglasila 21. Animafest otvorenim: ''Za svoj dan grad Zagreb je dobio najljepši poklon - 21. izdanje Animafesta, svjetskog festivala animiranog filma kojim se ponosi i Zagreb, ali i cijela Hrvatska. Zahvaljujući gostima festivala, bogatom i uzbudljivom programu, ali i uglednim autorima iz svijeta umjetnosti, ANIMAFEST ZAGREB izrasta u jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija animiranog filma dostojno promovirajući hrvatsku kulturu i umjetnost. Posebno mi je drago što smo jučer proslavili 50. obljetnicu prvog hrvatskog Oscara, šezdesetogodišnjicu prvog animiranog filma u Republici Hrvatskoj i pedeset i pet godina od osnivanja Zagreb filma, studija za crtani film. Dok smo jučer gledali u prošlost animacije u Hrvatskoj, danas gledamo u budućnost animacije, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Posebno čestitam vijeću i voditeljima festivala na besprijekornoj organizaciji, a onima koji se natječu za nagrade želim puno sreće. Svim umjetnicima i sudionicima festivala, gostima i uzvanicima iz zemlje i svijeta poželjela bih srdačnu dobrodošlicu u grad Zagreb, grad bogate i raznolike kulturne tradicije. Ovim riječima proglašavam 21. Animafest otvorenim.’’

Platno kina Europa osvijetlila je festivalska špica mladog autora, ilustratora i animatora Dalibora Barića, a nakon nje i Iluzionist Sylvaina Chometa, redatelja popularnih Trojki iz Bellevillea. Ispred kina Europa okupljene ljubitelje animacije, vjernu staru i dobropridošlu novu publiku, zabavljao je bend The Genuines.