Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 4. do 9. lipnja 2018.
hr | en

Danas počinje jubilarno 20. izdanje Animafesta!
31/05/10

Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti kako večeras počinje novo 20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Animafest Zagreb održat će se od 01. do 06. lipnja na tri zagrebačke lokacije, u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Tijekom šest festivalskih dana zagrebačkoj će publici biti "servirano" preko 450 kratkih animiranih filmova iz 40 svjetskih zemalja.

Prvi festivalski dan započinje jutarnjim projekcijama za one najmlađe: od 10 sati u kinu Movieplex na rasporedu su filmovi iz Natjecanja za djecu. Animafestov dječji program održava se svakodnevno od 10 do 18 h. U Natjecanju filmova za djecu nalaze se uratci koje je među prijavljenima odabrala medijska pedagoginja Martina Peštaj. Posljednja dječja animirana avantura prvog festivalskog dana na repertoaru je u 20 sati u Movieplexu, a dolazi u obliku šarmantnog lisca – riječ je o filmu 'Fantastični gospodin Lisac' u režiji Wesa Andersona, čiji će nam se glavni crtač knjige snimanja Christian De Vita pridružiti na festivalu.

Progam u kinu Tuškanac počinje u 18 sati programom koji predstavlja lik i djelo jednog od „majstora animacije“, Jacquesa Drouina. Ovaj kanadski autor već 30 godina eksperimentira sa specifičnom, zahtjevnom i rijetko korištenom animacijskom tehnikom tzv. pinescreen animacije. U programu će biti prikazan film 'Reljefi Jacquesa Drouina', biografski dokumentarac koji portretira Drouina od njegova ranog djetinjstva u istočnom Quebecu do karijere u kanadskom Nacionalnom filmskom odboru. Obogaćen brojnim isječcima i dosad neviđenim slikama iz osobne zbirke, film je hommage jednom životnom opusu i vrijedna pouka o kinematografiji. U programu će biti prikazana i dva filma iz Drouinova opusa koja na izuzetno kreativan način predstavljaju primjere animacijske tehnike igličastog ekrana.

U 20 sati program u kinu Tuškanac nastavlja se retrospektivom Georgesa Schwizgebela, višestruko nagrađivanog redatelja niza animiranih filmova i jednog od najistaknutijih švicarskih umjetnika uopće. Program uključuje 14 kratkih animiranih naslova.

U kinu Europa program započinje u 16 sati filmovima iz programa Velika panorama: od 12 filmskih naslova čak su tri hrvatska – 'Guliver' Zdenka Bašića, 'Ništa ne traje vječno' Darka Vučenika te 'Format' Darka Bakliže.

Nakon svečanog otvaranja festivala, od 20 sati u kinu Europa prikazat ćemo program Animafest Special koji u samo 45 minuta kroz pet vrhunskih animiranih djela daje uvid u osnove animacijskih tehnika, ali i funkcionira kao minijaturni presjek ovogodišnjih festivalskih programa: tu su filmovi triju „majstora animacije“, 'Inspiracija' Karela Zemana, 'Krak!' Frederica Backa te 'Pejzažist' Jacquesa Drouina; zatim uradak proizašao iz Aardmanova studija, 'Životinjsko carstvo' Nicka Parka, te konačno 'Redovnik i riba' Michaela Dudoka De Wita, film studija Folimage.

I konačno, od 22 sata na programu su najbolji od najboljih – prvi niz filmova iz Velikog natjecanja. Među osam potpuno različitih animiranih filmova izdvajamo 'Tussilago', zanimljiv animirani dokumentarac Šveđanina Jonasa Odella,  'Reci nešto, molim te' irskog autora Davida O'Reillyja, koji predstavlja izuzetno originalno rješenje spoja eksperimenta i animacije. Preporuka za potonji film zasigurno je i informacija da je osvojio nagradu Cartoon d'Or za najbolji europski animirani film 2009. Spomenimo još film 'Volim te' autorice Katy O'Connor, koja je kao glavna animatorica radila na  dugometražnim filmovima 'Scanner Darkly' Richarda Linklatera i 'Five Obstructions' Larsa von Triera.