Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Upoznajte budućnost animacije: od školovanja do gaminga
06/05/15

Kako izgleda budućnost animacije? Na to pitanje ovogodišnji Animafest nudi čak četiri odgovora – natjecateljski program najmlađe generacije profesionalaca, predstavljanje najboljih škola animacije, suradnju s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara, te gamejam–radionicu pod vodstvom švicarske zvijezde indie game-dizajna – Maria von Rickenbacha!

Od društvenih mreža, preko mobilnih telefona, do televizije i filmova, animacija je danas – sveprisutna. Zanima li vas pak kako će izgledati u budućnosti, te tko su i što rade njezini ponajbolji mladi autori, ne propustite ovogodišnji natjecateljski program studentskog filma. Selektori su odabrali 43 filma iz 19 zemalja, koji, koristeći se CGI- i 3D-animacijom, kombiniranim tehnikama i lutkarstvom, donose novi generacijski pogled na svijet animacije. Ove je godine prvi put cijeli taj segment programa besplatan zahvaljujući Urbanki Erste banke, ujedno i pokrovitelju nagrade Dušan Vukotić.

Osim u natjecateljskom programu, studenti sa svih strana svijeta okupit će se i u programima miniretrospektiva dviju vodećih svjetskih škola animacije. Prva je od njih Bezalel Academy of Arts and Design iz Jeruzalema, a druga francusko „čudo iz Arlesa“, za CGI specijalizirana MOPA.

Dio njihovih studenata zaposlen je danas u svjetskoj industriji računalnih igara, koja već dugo po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju. Naime, uz napredne tehnologije ključni je sastojak game developmenta upravo – animacija. 

Svjesni toga, u Animafestu već treću godinu zaredom u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Akademijom likovnih umjetnosti i Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA organiziraju gamejam, odnosno radionicu izrade računalnih videoigara, a čiji će jedan od mentora ove godine biti švicarska zvijezda indie game-dizajna – Mario von Rickenbach (MirageKrautscapeRakete)!

Međutim, kao i ostalim kreativnim industrijama, i game developmentu potrebna je poslovna podrška i know-how, a upravo to Animafest će ove godine prvi put ponuditi u suradnji s Klasterom hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA)

Spajanjem zajednica programera, animatora i ilustratora u ovom dijelu programa Animafest Pro potiče se kreativnost i konkurentnost mladih umjetnika i informatičkih stručnjaka te im se nudi upoznavanje s transmedijskom vezom animacije i računarstva.

Cijeli je ovaj segment Animafestova programa posve besplatan, a prijave za radionicu primaju se online, do 24. svibnja.