Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Program McLarenovi klasici povodom stote obljetnice rođenja Normana McLarena!
20/05/14

Povodom stote godišnjice rođenja, u bliskoj suradnji s Nacionalnim filmskim odborom Kanade (National Film Board of Canada, NFB), Animafest Zagreb 2014. organizira veliku retrospektivu jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma i filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914.-1987.).

Pionir brojnih tehnika, poput crtanja po filmskoj vrpci, piksilacije i sintetiziranog zvuka, Norman McLaren bio je neumorni istraživač granica medija, nesvakidašnje smion i originalan autor čiji put i danas slijede brojni umjetnici. Ovaj rođeni Škot, koji se u potpunosti afirmirao u Kanadi, vjerovao je da je film umjetnička forma koja još nije dosegla punu zrelost te joj nakon jednostavne naracije kakvu su zacrtala braća Lumière predstoje istraživanje i eksperimentiranje, kao prirodni sastojci svake umjetničke kreacije. Tijekom života primio je brojne nagrade, poput Oscara za film Susjedi (1952.), Zlatne palme u Cannesu za Blinkity Blank (1955.), BAFTA-e za Pas de deux (1968.), kao i niz nagrada za životno djelo, među kojima i Animafestovu 1986. godine. 

Kako i priliči prisjećanju na osnivača njihovog animacijskog studija, NFB je za ovu priliku pripremio posebno restaurirane, raskošne kopije filmova na kakve bi i sam McLaren zacijelo bio ponosan. Nakon Pozdravnog govora Normana McLarena (1961.) slijede tako Zvijezde i pruge (1941.), Hen Hop (1949.), Zbogom dosadna brigo (1949.), Susjedi (1952.) Blinkity Blank (1955.), Jednom bijaše stolac (1957.), Kos (1958.), Horizontalne linije (1962.), Pas de deux (1968.) i Sinkromija (1971.).

Iz ovog niza klasika teško je izdvojiti favorite, ali duhoviti i potresni anti-ratni Susjedi o sukobu oko cvijeta koji prerasta u smrtonosnu bitku, ikonični Jednom bijaše stolac u kojem proslavljeni kanadski filmaš Claude Jutra neuspješno nastoji sjesti uz glazbu Ravija Shankara, baletni Pas de deux i kolažni Kos, nastao na temelju paradoksalne pjesmice, nikako se ne smiju propustiti. Dodajmo i riječi Marca Bertranda, producenta pri NFB-u koji je osmislio ovu retrospektivu: "Kako bi itko mogao zaboraviti treperave ptice Blinkity Blanka? Kako bi se itko mogao oduprijeti elegantnom prikazu baleta u Pas de deux? I naposljetku, kako bi itko mogao ostati bezosjećajan pred gorućim zovom pacifizma Susjeda? Djelo Normana McLarena je poput brzaca rijeke koja nosi do otvorena mora, daleko od obala konvencionalne kinematografije." Mnoštvo slavnih filmaša, poput Georgea Lucasa i Françoisa Truffauta, odalo je priznanje Normanu McLarenu, a volio ga je i Picasso. 

Pregled programa McLarenovi klasici možete pronaći OVDJE.