Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Animafestov vikend na otvorenom
31/05/19

Nakon uspješnog prošlotjednog prvog Animafestova Open-Aira u 2019. godini, nadolazeći vikend nudi još bogatiji i raznovrsniji animirani program na otvorenom za sve uzraste. Ove subote 1. lipnja na Zrinjevcu je od 23 sata na rasporedu drugi Open-Air za „sladokusce“ u svim značenjima toga pojma – prikazuju se pobjednici prošlog Animafesta, Kakav veličanstveni kolač! Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, Pad Borisa Labbéa i Između sjena Alice Guimarães i Mónice Santos, a posjetitelje zahvaljujući Zagrebačkoj banci uz besplatne kokice očekuju i udobni jastučići, dekice i Bean Bagovi. Rađen u privlačnoj tehnici vunenog lutka-filma, Kakav veličanstveni kolač! omnibus je smješten u kolonijalnu Afriku s kraja 19. stoljeća, Pad je apokaliptični eye-candy – klasično crtano remek-djelo o cikličkom plesu oblika s paklenim obratom i totalima koji podsjećaju na Hieronymusa Boscha – a Između sjena stop-animacijska je noir-melodrama s posvetama filmskoj povijesti i nadrealizmu.

Istoga dana u jutarnjim i popodnevnim satima u zagrebačkim centrima za kulturu prikazuje se dugometražni film Benjamina Rennera i Patricka Imberta Veliki Zli Lisac i druge priče (KNAP, 10:30; Narodno sveučilište Dubrava, 11:00; Narodno sveučilište Sesvete, 17:00; CKI Maksimir, 20:30 na otvorenom). Riječ je o vodenim bojama nacrtanoj seriji duhovitih dogodovština ansambla životinjskih likova koja je osvojila publiku Animafesta 2018.

U nedjelju 2. lipnja u Ljetnom kinu Gradec program započinje u 20 sati predstavom Ježeva kućica Kazališta Tvornica lutaka (Mario Kovač i Petra Radin) prema motivima poeme Branka Ćopića. Predstava u trajanju 40 minuta prilagođena je svim uzrastima, a nakon nje prikazuje se nagrađivani hrvatsko-kanadski stop-animacijski film Eve Cvijanović inspiriran istim djelom, s glazbom Darka Rundeka i naracijom Rade Šerbedžije. Potom se, od 21 sat, kod Crkve svete Katarine okuplja tradicionalna animaciklistička kolona i kreće u svoju rutu Gornjim gradom i Tunelom Grič, sveudilj animirajući zidove i fasade filmovima iz programa glazbenih videospotova Kino za uši te filmovima banjalučkih studenata Zajedno i O mladosti. Animacikl se ostvaruje u suradnji s Akademijom umjetnosti iz Banja Luke.

U ponedjeljak 3. lipnja od 21 sat u Ljetnom kinu Gradec prikazuje se dugometražni film Slika francuskog veterana Jean-Françoisa Laguioniea, vizualno spektakularna bajka nadahnuta slikarskim klasicima poput Chagalla, Modiglianija, Picassa i Matissea.