Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Drugi dan Animafesta!
01/06/10

Program u kinu Europa započinje u 16 sati programom koji predstavlja „majstora“ Karela Zemana, pionira češkog animiranog filma, a povod je obilježavanje stote godišnjice njegova rođenja. Program uključuje šest kratkih filmova, među ostalima i 'Božićni san', njegov debitantski uradak u kojem spaja radnju uživo i animirane lutke.

U 18 sati na rasporedu su filmovi proizišli iz studija Aardman: više od dvadeset filmova ovog svjetski poznatog studija uključuje animirane uratke sa svima dobro poznatim animiranim junacima poput Ljubičastog i smeđeg, Angry Kida, Wallacea i Gromita, ali i glazbeni spot 'Sledgehammer' Petera Gabriela, jedan od najuspješnijih glazbenih spotova u povijesti. U 20 sati nastavlja se program Velikog natjecanja u kojima prikazujemo najbolje animirane kratkiše u posljednje dvije godine: osam naslova uključuje renomirane autora poput kultnih estonskih animatora Olge i Priita Parna koji predstavljaju novi uradak 'Ronioci na kiši', zatim 'Ljubav i krađa' zanimljivog njemačkog autora Andreasa Hykade, 'Kralježnica' Amerikanca Chrisa Landretha, dobitnika Oskara za film 'Ryan' iz 2004. Program u Europi završava u 22 sata filmovima iz Velike panorame.

U kinu Tuškanac program počinje jutarnjom projekcijom u 11 sati: program 'Jedanaestoro u pokretu' omnibus je jedanaestero kanadskih animatora naručen od TAIS-a, neprofitne organizacije za promicanje animacije iz Toronta. Eksperimentalno-animacijski projekt hommage je radu kanadskih apstraktnih ekspresionista iz 50-ih i 60-ih godina pod nazivom Jedanaestero slikara. Studentski filmovi na programu su u 14 i 18 sati, u prvom terminu oni iz Studentske panorame, u drugom iz Studentskog natjecanja. U 20 sati predstavljamo animacijskog virtuoza, ovogodišnjeg dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo Frédérica Backa. Program uključuje šest Backovih filmova. Program u Tuškancu završava ponoćnom projekcijom filma 'Gosti iz galaksije', kultnim filmom Dušana Vukotića.
 
U Movieplexu od 10 do 18 sati na rasporedu su filmovi iz Natjecanja za djecu, u 20 sati slijede filmovi iz Natjecanja namjenskih filmova. Program završava u 22 sata još jednom porcijom filmova iz Velikog natjecanja.

Spomenimo još popratne sadržaje: od 13 sati u maloj dvorani kina Tuškanac održat će se razgovori s prisutnim autorima filmova iz Velikog natjecanja. U 15 sati održat će se prezentacija knjige Midhata Ajanovića Ajana, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za poseban doprinos proučavanju animiranog filma. U 16 h slijedi predavanje Antonija Trajanova, autora više od stotinu bugarskih animiranih filmova, a u 18 sati predavanje Fernanda Galrita, profesora animacije koji istražuje odnose pokretne slike, performansa i likovne umjetnosti.