Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Subota na Animafestu: Proglašenje pobjednika, masterclass Georgesa Schwizgebela i najbolje od hrvatskog filma
03/10/20

Uoči večerašnje ceremonije dodjele nagrada i spuštanja zastora na 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 očekuje nas još pregršt filmskih i didaktičnih uzbuđenja. Najsretniji će svakako biti najmlađi posjetitelji i njihovi roditelji koji cijele subote mogu uživati u odabranim umjetničkim radovima iz cijeloga svijeta kategoriziranima po uzrastu. Njihov centar bit će ponovno Kinoteka, no danas Animafestov Program za djecu i mlade stiže i u kulturne centre zagrebačkih četvrti Dubrava, Sesvete i Maksimir (najbolji filmovi 11. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin u svim centrima kreću u 11 sati, a ulaz je besplatan), kao i u Uraniju (izbor francuskih filmova za uzrast 3-6 godina pod naslovom "Igre i trice" počinje u 11 sati). U Kinu Metropolis MSU-a u 16 sati igra Putovanje jednog princa (uzrast 6+, sinkronizirano na hrvatski), raskošna cjelovečernja bajka legende francuske animacije Jean-Françoisa Laguioniea. Isti film može se pogledati i u Kinoteci od 16 sati. U Medijateci Francuskog instituta radionicu optičkih igračaka za ranije prijavljene osnovnoškolce vodit će od 11:30 animatorica Antonija Veljačić.

Program u Kinoteci kreće već u 10 sati Natjecanjem filmova za djecu 1 (4-7 godina). Predškolarce očekuju, primjerice, šumski pjevački zbor (Maestro), mali pleteni morževi (Slatka kljova Anne Hrachovec, globalno popularne autorice gif-ova), čarobnica (Vještica i beba), rođendanska zabava (Mali sivi vuk: ljetna zabava), sova koja lašti zvijezde (Topla zvijezda)U ovom se programu prikazuje i novi hrvatski film produktivne Ivane Guljašević (Grmljaaav), kao i novi nastavak uspješne serije Koyaa Kolje Sakside (Živahna kanta). U Natjecanju filmova za djecu 2 (7-10 godina) koje slijedi od 11:30 gledamo varijaciju poznatih bajki o Crvenkapici (Čuvajte se vuka!) i Sedam kozlića, predstavu (Vrtićka priredba), proždrljivu žabu (Žabica izjelica), krijesnicu (Napuhnut), jaja na plaži (Pod suncem), plišance (Bez straha!) i klizački par (Athleticus2: Susret). U 13 sati u Obiteljskom programu pod naslovom "Veseljaci i pustolovi" (6+ godina) uživat ćemo u izboru najboljih mađarskih filmova za najmlađe.

Subotnji program &TD-a obilježen je masterclassovima koje profesionalci i laički interesenti nikako ne bi smjeli propustiti. U 10 sati o metodi svoga stvaranja karakteriziranog slikanjem na foliji i staklu te inspiracijama iz smjera klasične glazbe i likovnosti govorit će Georges Schwizgebel, dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo. Osvrnut će se na teme koje ga posebno privlače, kao što su ciklusi i ponavljanja, pokreti u prostoru i metamorfoze. U 11:30 talijanska autorica i članica žirija Velikog natjecanja Martina Scarpelli pod naslovom "Opsesija kao kreativna sila" predstavit će svoju posvećenost ikonografiji, osvrnuti se na rad u namjenskom filmu, kao i na svoje nagrađivano djelo Jaje. Zaključno, mlada zvijezda mađarske animacije i također članica žirija Velikog natjecanja Réka Bucsi ponudit će pregled produkcijskih i financijskih izazova koji se nameću nezavisnoj redateljici te govoriti o mogućnostima rada na komercijalnim projektima. Nakon predaha, prikazivanjem Velikog natjecanja kratkometražnog filma 3 i 4 u 16:30 i 18:30 zaključit će se Animafestov program u &TD-u.

U Kinu SC program će u 11 sati otvoriti repriza Mađarske u fokusu 4 s klasikom Györgyja Kovásznaija Pjenušava kupka, ali središnji događaj uoči svečane ceremonije zasigurno su projekcije Natjecanja hrvatskog filma 1 i 2 (13:30 i 15:30) uz razgovore s autorima.

Natjecanje hrvatskog filma s ukupno 19 djela najreprezentativnija je demonstracija aktualnog stanja domaće animacije u svjetskom kontekstu. Ovdje brojnošću prednjače filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti (Cockpera, u koprodukciji sa Zagreb filmom; I'm Not Feeling Very Well; humorni pastelni SF Kap koja je prelila čašu Stelle Hartman; filozofsko-eshatološki Na sliku svoju Jakova Piplice; lutka-film Cleithro Morane Bunić; Taksimetari osrednje psihoze Mihaele Erceg). Iz produkcije Kreativnog sindikata osim hvaljene Arke Natka Stipaničeva dolaze i Događaji koje treba zaboraviti Marka Tadića, razrada dijela istoimene instalacije jednog od najvažnijih hrvatskih likovnih umjetnika srednje generacije predstavljene na Venecijanskom bijenalu. Zagreb film predstavlja i Iris Lucije Bužančić, kao i Ulogu Darka Bakliže ostvarenu piksilacijom i glumom Lucije Barišić i Nataše Zlatović. Zagreb film supotpisuje i bosanskohercegovačko-hrvatski film Prirodni odabir Alete Rajič, klasično crtanu studiju melankolije i samoće ambijentiranu u urbanu svakodnevicu kojom se kreće žena-srna. Adriatic Animation osim Toomasa ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren u suradnji s portugalskim BAP Studiom donosi ispovjedni animirani dokumentarac transrodne tematike Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke. Hrvatsko-srpski Florigami Ive Ćirić grube zakone prirode trilerski premješta iz životinjskog u biljni svijet, a Soba Hrvoja Wächtera vrijedan je i rijedak primjer domaćeg animiranog horora. Raskošan prinos kompjuterske animacije Pet Planet Ratimira Rakuljića izgrađen je na SF pretpostavci o planetu-igrački, dok su hrvatsko-švedske Tablete za alergiju fiktivna animirana reklama. Dakako, i u ovom se programu mogu vidjeti preostali hrvatski filmovi iz Animafestova Velikog natjecanja kratkometražnog filma: sjajna hrvatsko-srpska koprodukcija Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića te spot The Closing Door Lucije Mrzljak.

ASIFA Hrvatska tradicionalno će u subotu nakon projekcija prirediti svoj domjenak, ali i dodijeliti nagradu ASIFA-e najboljim filmovima ove selekcije.

Nakon ceremonije dodjele nagrada koja počinje u 20 sati, filmski program Animafesta zaključit će projekcija nagrađenih radova u 21 sat (Best Of) za koju se ulaznice nalaze u slobodnoj prodaji.