Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 5. do 10. lipnja 2017.
hr | en

Otvoreno 20. izdanje Animafesta!
02/06/10

Uz konfete i prisjećanje na proteklih dvadeset izdanja večeras je u kinu Europa otvoren Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb.

Umjetnički direktor festivala Krešimir Zimonić osvrnuo se na ovogodišnji festivalski program. Jako mi je drago što imam čast prvi pozdraviti sve okupljene te najaviti novo, 20. izdanje Animafesta. Ove smo godine imali preko 1500 prijavljenih filmova; nažalost svi oni nisu mogli biti uvršteni na festival. Prema odluci slekecijskih komisija, predstavljamo vam 450 najboljih, rekao je Zimonić. Potom mu se na pozornici pridružio Borivoj Dovniković Bordo, legenda hrvatske animacije, ujedno i prvi umjetnički direktor Animafesta, te su se udruženim snagama prisjetili pojedinih trenutaka iz dugogodišnje Animafestove povijesti.

Potom su sve okupljene pozdravile festivalske producentice Vjera Matković i Olinka Vištica. Matković je zahvalila brojnim partnerima, sponzorima i prijateljima festivala koji su pomogli njegovu realizaciju.
        
Uz svoju tradicionalnu ulogu jedinog međunarodnog festivala u Hrvatskoj koji je u cijelosti posvećen animaciji, ANIMAFEST svake godine nastoji pokrenuti inicijative kojima se potiče i promiče domaća i regionalna produkcija. Spomenula bih Animafestov forum za razvoj dugometražnih projekata koji smo pokrenuli 2007., te brojna predavanja i radionice za  profesionalce kojima nastavljamo i ove godine. Posebno bih izdvojila projekt Cartoon East kojim se Animafest s još pet regionalnih festivala pridružio obitelji Cartoon d'Ora – jedine europske nagrade za europski kratki animirani film. Upravo na Animafestu proglasit će se pobjednik Cartoon Easta, koji time direktno stječe nominaciju za najbolji europski animirani film, rekla je Olinka Vištica.
        
Nikša Sviličić, direktor HAVC-a također se pridružio svečanom otvaranju. Imam emotivni odnos prema Animafestu, jer je prošlogodišnje otvaranje bila prva stvar koju sam odradio na dužnosti direktora HAVC-a. Animafest predstavlja i promovira sve vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u statut HAVC-a: radionice, razvoj razvoj regionalne povezanosti, promocija animacije te novih autora, rekao je Sviličić.    

Konačno, festival je u ime gradonačelnika Grada Zagreba otvorila njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević te izrazila zadovoljstvo što grad ima priliku podržati jednu od najbitnijih manifestacija animiranog filma, čestitavši direkciji festivala na uspješnoj organizaciji.

Nakon toga, dodijeljene su nagrade Najboljoj školi animacije te Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma. Prva je prema odluci selekcijske komisije studentskog natjecanja 2010. u sastavu Špela Čadež, Thomas Renolder i Božidar Trkulja dodijeljena Umjetničkom sveučilištu u Tokiju. Spomenuta škola na najbolji mogući način predstavlja suvremeni umjetnički pristup animaciji. Kao što je često slučaj i u mnogim drugim školama iznimnih dosega, duh učitelja, u ovom slučaju slavnoga Kojija Yamamure, zasigurno je utjecao na studente, ali im i otvorio put ka novim tendencijama u animacijskoj umjetnosti. Nagradu je preuzeo spomenuti Koji Yamamura, cijenjeni japanski animator i profesor na spomenutom sveučilištu, koji nam se već danas pridružio na Animafestu te izrazio zadovoljstvo dolaskom u Zagreb kao i nagradom. Ova je nagrada veliko iznenađenje za nas, dijelom i zato što je Odsjek za animaciju započeo s radom tek prije dvije godine, rekao je Yamamura.

Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma dodijeljena je Midhatu Ajanoviću Ajanu, sarajevskom doktoru filmologije, publicistu i filmskom pedagogu koji već dugi niz godina radi i djeluje u Švedskoj. Ajan je jedan od najvažnijih europskih proučavatelja animiranog filma – od velikana animacije svih klasičnih tehnika, do najnovijih zbivanja na ovom živom i dinamičnom području. Znajući ostale njegove djelatnosti (književno stvaralaštvo, crtanje, režija, i tako dalje), upravo je zapanjujuć obim i kvaliteta njegove stručne aktivnosti u proučavanju animacije, s knjigama i studijama objavljenim na švedskom, hrvatskom, bosanskom, engleskom i talijanskom, a vjerojatno i još pokojem jeziku.

Nakon ceremonije otvaranje, prikazan je program Animafest Special. Spomenuti program kroz pet vrhunskih animiranih djela daje uvid u osnove animacijskih tehnika, ali i funkcionira kao minijaturni presjek ovogodišnjih festivalskih programa: tu su filmovi triju „majstora animacije“, 'Inspiracija' Karela Zemana, 'Krak!' Frederica Backa te 'Pejzažist' Jacquesa Drouina; zatim uradak proizašao iz Aardmanova studija, 'Životinjsko carstvo' Nicka Parka, te konačno 'Redovnik i riba' Michaela Dudoka De Wita, film studija Folimage.