Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Srijeda na Animafestu: Predavanja, druženja i gotovo stotinu filmova u programu
11/06/15

Nakon svečanog otvorenja Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb u utorak, koje je publika podržala prepunim kinom Europa, i prvi je „radni“ festivalski dan bio prilično uzbudljiv. Jedno od široj publici zanimljivijih popratnih događanja bilo je otvorenje izložbe nove zvijezde svjetske dječje književnosti i animacije, ujedno i članice žirija za natjecanje kratkometražnog filma Yumi Joung u galeriji ULUPUH. Izložba je otvorena do nedjelje.

U jutarnjim je satima vrata otvorio međunarodni znanstveni skup Scanner II, na kojem je, među inima, predavanje održao Giannalberto Bendazzi, poznati filmski povjesničar, autor i profesor. Međunarodni će teoretičari filma i medija o najnovijim otkrićima s područja animacijskih studija razgovarati i u četvrtak.

Dvostruki kandidat za nagradu Oscar Tomm Moore govorio je u srijedu o nastajanju filma Pjesma mora, koji je potom u popodnevnim satima prikazan u Cineplexxu Centar Kaptol. Razgovaralo se i s dobitnikom nagrade za životno djelo, Michelom Ocelotom, u Medijateci Francuskog instituta, kao i s autorima u Natjecanju studentskog filma 1, u Tuškancu. Svi su navedeni (i drugi) festivalski gosti tijekom dana bili i na svečanom primanju kod zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba, Vesne Kusin.

Filmski je program, dakako, bio znatno bogatiji od popratnog programa – gledalo se gotovo stotinu filmova. U programu Velikog natjecanja – kratkometražni film u središnjem se terminu u 20 sati u kinu Europa gledao niz sjajnih filmova, kao što je Gospodin Usamljeni Sung Min Jina, Piloti na povratku kući Olge i Priita Pärna, Moje drago tijelo Calvina Antoinea Blandina ili Suleima Jalala Maghouta. Na programu su bili i hrvatski animirani filmovi iz 1966. i 1967. (Krotitelj divljih konja, Znatiželja, Muha, Možda Diogen, Izumitelj cipela, O rupama i čepovima i Krek), dugometražni iz programa Alisa u zemlji čudesa – Mala iz ribarnice Jana Baleja – te hrvatski Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Tomislava Babića i Dalibora Barića, iz natjecateljskog programa dugometražnog filma. Njih su dvojica, osim filmskom projekcijom, večer završili i AV-performansom benda Nimbus Dei u festivalskom klubu Vinyl.

Fotografije potražite u galeriji!