Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Utorak na Animafestu: Programi u svim kinima, stripovi u pokretu i znanstveni skup
06/06/17

U utorak 6. lipnja Animafest Zagreb 2017 kreće „punom parom“ s programima u svim kinima, izložbom u ULUPUH-u te programom u Art Parku.

U Kinu Europa od 11 sati prikazuje se Studentsko natjecanje 4 s filmovima kao što su radovi praške FAMU Sretni kraj (r. Jan Saska, briljantno poigravanje sižejnom izgradnjom animiranog filma s inverznom naracijom i Galgenhumorom) i Što više znam (r. Marek Naprstek, bizarno-karikaturalni pogled na životni ciklus pogonjen nagonom, vizualno utemeljen na inspiracijama kao što su M. C. Escher i Michael DeForge). Tu su i Novi život Jonathana Seligsona – animirani ispovjedni dokumentarac o neobičnoj nogometnoj ozljedi, kao i hibridni film Ocean Renata Duquea, dok je Ljepotica dokumentarni film koji se animiranim medijem služi kako bi ilustrirao sjećanja transrodne Beyong.

Program u Europi nastavlja se u 13 sati Svjetskom panoramom 1. Popodnevni termini rezervirani su za neke od središnjih događaja Animafesta 2017 – to su redom: retrospektiva Borivoja Dovnikovića – Borde (15:30) uz razgovor s autorom, raskošni dugometražni film Louise na obali Jean-Françoisa Laguioniea o starici u napuštenom primorskom gradiću (17:30) te Veliko natjecanje kratkometražnog filma 2 (20:00) s filmovima kao što su Manivald Chintis Lundgren (humorno-metaforička moderna basna o doživljajima povučenog gay lisca), Amalimbo Juana Pabla Libossarta (fascinantan svijet bogat distopijskom atmosferom i dubinama psihe jedne djevojčice), Rugoba Nikite Diakura u kojoj se animacija stvara kombinacijom dinamičke simulacije i lutke, Usred ljeta Josselina Facona koji klasičnom ljepotom crteža prikazuje ljetnu ladanjsku Arkadiju i tjelesno buđenje jednog mladića, Decorado Alberta Vázqueza (nelinearni crno-bijeli nadrealistički niz krokija o artificijelnosti svijeta, proizvoda i emocija) i crno-bijeli SF Crnilo Tomasza Popakula.

Program u Europi završava projekcijom kontroverznog kineskog dugometražnog filma Ugodan dan! (22:00) koji je zbog političkih pritisaka uklonjen iz programa Annecyja, pa je Animafest nakon Berlinalea prvi A festival na kojem se ovaj crnohumorni gangsterski neo-noir može vidjeti.

U Kinu Tuškanac program otvaraju Veliko natjecanje kratkometražnog filma 6 (11:00) i 5 (13:00) s filmovima kao što su Vila s borovima (r. Jan Koester, ostvaren kombinacijom 2000 akvarela na filmskoj traci i komplicirane rotoskopije), Šest Peterovih bogova abecede Petera Millarda s apsurdističkom strujom svijesti, Crvenkapica Redux strip-autora svjetskog glasa Danijela Žeželja, Noćna ptica Špele Čadež koju odlikuje opori humor pri praćenju lika s društvene margine, puteni performativni XOXO – zagrljaji i puse Wiole Sowe, Glave na kup nizozemskog kolektiva nominiranog za Oscara Job, Joris & Marieke s duhovitom fabulom zamjene identiteta, te bajkovito-alegorijski Među crnim valovima Anne Budanove.

Slijedi program videospotova Kino za uši (15:30), a potom Studentsko natjecanje 1 (17:30) s filmovima kao što su Savršeni grad Anaïs Voirol koji se služi psihodeličnim bojama u prikazu distopijskog grada, Bez daha Lée Krawczyk (fenomenalan  prikaz treme u plavim i crvenim nijansama), Ne baš ljudi (r. Steffen Lindholm, parabola o isključivanju s gorko-slatkim motivom pacificirane zombi apokalipse), Odnos koji prikazuje ljubavni odnos žene i demonskog mačka, Kut Lucije Mrtzljak, Čvrsta Jennifer Zheng nominirana za BAFTA-u, Na različitim polovima i duhoviti Koji je Vaš smeđi broj?

Potom je na redu projekcija Mačka Fritza (20:00) – kultnog filma Ralpha Bakshija prema stripovima velikana američke nezavisne scene Roberta Crumba. Lascivna, ali duboko promišljena satira na omladinsku kulturu SAD-a i mitske 1960-e stekla je kontroverzni status prvog dugometražnog animiranog filma "samo za odrasle". Nakon Mačka Fritza prikazuje se odabir kratkometražnih adaptacija stripa u animirani film u izboru Daniela Šuljića (22:00).

U Kinoteci se nakon dva bloka Natjecanja filmova za djecu (1 i 2, 9:30 i 11:30) prikazuje Moj život kao tikvica – film o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu ostvaren upečatljivom stop animacijom. Slijede Obiteljski program za uzrast 5+ (17:30) te još dva filma iz Velikog natjecanja dugometražnog filma: Djevojka bez ruku (20:00) – fovistička adaptacija opore bajke braće Grimm iz kista Sébastiena Laudenbacha, te Pod poplavom Amerikanca Joela Benjamina -  pripovijest o jednoj prkosnoj obitelji s vodenom apokalipsom poharanog Srednjeg Zapada.

U dvorani Chilloutka u 9:30 započinje četvrto izdanje znanstvenog skupa Animafest Scanner IIII. Raspravljat će se o suvremenoj ulozi festivala te stripovima i animaciji, a glavno izlaganje održat će Maureen Furniss, američka povjesničarka i teoretičarka animacije, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma.

U 13 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba Motion Comics: The Beginnings. Motion comicsi su suvremena forma stripa koja se pojavila s razvojem interneta i koja koristi elemente animacije, kao što su panorame, jednostavne kretnje i zvuk. Izložba se ostvaruje u suradnji sa švicarskim festivalom Fumetto iz Luzerna.

Predstavljanjem američkog nezavisnog kolektiva Late Night Work Club (LNWC), čiji se autori natječu i u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, otvara se i program u Art Parku. LNWC tamo od 22 sata predstavljaju svoju drugu filmsku antologiju Strangers. U klubu Vinyl od 23:30 umjetnički ravnatelj Animafesta pušta ploče na 45 okretaja povodom isto toliko godina Animafesta.