Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Performans Thomasa Johnsona: hit!
12/06/15

Svi koji su se u četvrtak zatekli na terasi kina Europa iz prve su ruke mogli naučiti o stop-animaciji i, dapače, sudjelovati u nastajanju filma. Naime, tijekom cijelog dana umjetnik i animator Thomas Johnson izvodio je svoj duracijski performans Portret, u kojem je sudjelovao pozamašan broj znatiželjnih. Manipulirajući malom lutkom, koja predstavlja njega samoga, izrađivao je crtež osobe koja bi mu sjela nasuprot, dok se snimka animacije prikazivala tijekom njegova rada, na ekranu na terasi Europe.

Treći je festivalski dan 25. Animafesta Zagreb u jutarnjim satima otvorio znanstveni simpozij Scanner II, na kojem su se animatori profesionalci posvetili temama animacije i eksperimentalnog filma, te struja i trendova suvremene animacije. Bio je to ujedno i posljednji dan simpozija koji okuplja istaknute teoretičare animacije, a ove je godine okupio 16 izlagača.

Na velikim su se platnima u četvrtak gledala dva programska bloka iz programa Majstori animacije. Prvi su činili filmovi Zlatka Boureka iz 1960-ih i 1970-ih, a drugi, program 3x3, predstavio je tri majstora animacije, Riha Unta, Calvina Antoinea Blandina i Signe Baumane. Tijekom dana svoj je program predstavila i Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel, koja je proglašena najboljom školom animacije.

Velik je interes publike vladao za Pjesmu mora Tomma Moorea, koji je nakon projekcije s njima i porazgovarao, a gledala se i Švankmajerova Alisa, te dugometražni Zmajevi i princeze dobitnika ovogodišnje Nagrade za životno djelo, Michela Ocelota, koji u Zagrebu boravi zahvaljujući suradnji Animafesta s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous.

Večernji program u kinu Europa obilježilo je Veliko natjecanje – kratkometražni film 3, s filmovima Gospodar Riha Unta, Singl života (Job, Joris & Marieke), Mjesečar Theodorea Usheva, 8 metaka Franka Terniera, Čovjek na stolici Dahee Jeong, Sjećanje na prošla vremena Zhi-jinga Wua, Jedinstven Roka Predina, Šišanje Virginie Mori, Totem Caleba Wooda, i Lastavica Xua Ana i Xija Chena. Predin, Chen Xi, Ushev i Ragnar Neljandi filmove su i osobno predstavili, a kasnije tijekom večeri su se, poput drugih autora te festivalskih gostiju, družili na Animators Jam Sessionu u festivalskom klubu Vinyl. 

Fotografije pogledajte u Galeriji!