Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Od animiranog sušija do prehlađenog vuka – vodič kroz program za djecu i mlade
17/05/16

Najšareniji program ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb s posebnom je pažnjom pripreman upravo za djecu i mlade. Glavni je njegov dio Natjecanje filmova za djecu, koje se sastoji od čak 41 kratkometražnog animiranca prilagođenog raznim dobnim skupinama, a najbolji među njima birat će upravo – dječji žiri.

Natjecanje filmova za djecu sjajna je prilika za upoznavanje s raskošnim obiljem animacijskih tehnika – od pijeska, preko crteža na staklu, klasične crtane animacije i 3D-a, pa sve do animiranog – sušija.

Animafest je pripremio i poseban Obiteljski program, koji naprosto mami da subotnja jutra ususret festivalu provedete na obiteljskim piknicima i open-air projekcijama, a tijekom samog festivala u kinima, i to raznim zagrebačkim kvartovima, dok će različite radionice animiranog filma biti prilika da i najmlađi učine prve animacijske korake.

Najmlađi, djeca od 4 godine naviše, neka svakako povedu roditelje u subotu 11. lipnja u Tuškanac na Obiteljski program, da zajedno pogledaju sjajne animirane filmove, u 10 i 12 sati. Među njima se primjerice nalazi Snijeg o susretu obitelji male Pearl s Eskimima koji su se nenadano naselili u njezinu gradiću, ili Spanneroo & Joe o osamljenom gluhom dječaku čiji se čitav svijet okrene naopačke kad mu u dvorište iz svemira padne – robot.

U prvi blok Natjecanja filmova za djecu medijska pedagoginja Martina Peštaj uvrstila je one namijenjene najmlađim gledateljima od 4 do 7 godina, a na programu je kina Tuškanac 6. lipnja u 10 sati, 9. lipnja u 12 sati i 10. lipnja u 10 sati.

Nikako ne valja propustiti šarmantni Lili ima goste, zatim Konigiri-kun u kupovini, primjer da je moguće animirati i suši (!) ili film Prehlađeni vuk hrvatske autorice Ivane Guljašević Kuman.

Lanjski dobitnik Grand Prixa za dugometražni film, film Dječak i svijet, namijenjen je starijima od 7 godina, a Animafest ga prikazuje 4. lipnja na besplatnim open-air projekcijama – u parku Ribnjaku od 21:30, te kod KUC-a Travno od 20 sati i kod Centra za kulturu Trešnjevka od 21 sat. Dan kasnije, od 11 sati isti naslov na programu je i u NS Dubrava.

Osnovci od 7 do 10 godina bit će najdobrodošliji gosti Natjecanja filmova za djecu 2, u kinu Tuškanac 7. lipnja u 10 sati, 8. lipnja u 12 i 10. lipnja u 12 sati. Nasmijat će ih Sto mu gromova, tišina! o gospodinu Bumbleu koji ne može naći mirno mjesto za popodnevni drijemež, ili ohrabriti odvažni mladi prinčevi u filmu Zmajolov.

I za starije od 9 godina pripremljeno je nekoliko uzbudljivih programa. Za početak, neka u subotu 28. svibnja u 21:30 na Zrinjevcu na open-air projekciji pogledaju lanjskog dobitnika Animafestove nagrade publike – Pjesmu mora.

U kalendaru neka podvuku i 11. lipnja, kad se u kinu Europa u 11 sati prikazuje film iz velikog natjecanja dugometražnog filma Avril i izmišljeni svijet o mladoj Parižanki koja se početkom 1950-ih slučajno uplete u bizarnu zavjeru.

Istog dana u Tuškancu u 17:30, u sklopu Obiteljskog programa, mogu pogledati odličan dugometražni Phantom Boy o 11-godišnjem Leu koji, kad poželi, postaje nevidljiv i – spašava svijet.

Phantom Boy 11. lipnja igra i u NS Dubrava u 11 sati, te 12. lipnja u CeKaTe-u i KUC-u Travno, također u 11 sati.

Mladoj publici u dobi od 10 do 14 godina namijenjeno je Natjecanje filmova za djecu 3, čiji se program u Tuškancu prikazuje u utorak 7. lipnja u 12 sati te u srijedu 8. lipnja u 10 sati.

Izdvojimo za njih O jelene! o preslatkom rogatom ljubitelju kakaa koji svakodnevno mora pomesti snijeg što mu ga pred vrata „servira“ sumnjivi potres, ili Duge praznike o djevojčici Louise čije se ljetovanje neplanirano produljuje.

Starijima od 14 namijenjeno je pak Natjecanje filmova za djecu 4, za koje je rezerviran Tuškanac 6. lipnja u 12 i 9. lipnja u 10 sati. Istaknimo primjerice M traži Ž, ljubavnu priču u čijem je centru umjetnik sa stvaralačkom krizom koji bolju polovicu nastoji naći u novinskom oglasu.

Tinejdžeri koji misle da je lektira dosadna, neka nikako ne propuste ni Neobične priče, filmsku antologiju sastavljenu od pet priča Edgara Allana Poea, svaku u svom grafičkom stilu (u Tuškancu igra 7. lipnja u 15:30, a u kinu Europa 10. lipnja u 15:30).

Djeci i mladima Animafest priprema i nekoliko radionica: prve su na redu 28. i 29. svibnja u sklopu Animafestova obiteljskog kina & piknika, kad će ekipa iz Restarta na radionici pod nazivom Filmska početnica djecu od 5 do 10 godina upoznavati s osnovnim elementima filmskog i medijskog stvaralaštva, u dva termina svakoga dana (od 17 i od 19 sati). Kako je broj polaznika ograničen, potrebno se do 27. svibnja prijaviti na [email protected].

Radionica animiranog filma za vrijeme festivala, od 6. do 10. lipnja, organizirana je i u CeKaTe-u, vodit će je animatorica Antonija Veljačić, a namijenjena je djeci starijoj od 8 godina. U istom terminu radionicu stop-animacije vodit će u maloj dvorani kina Tuškanac i animatorica Martina Meštrović.

Tema je Oscarom nagrađeni hrvatski animirani film Surogat, a djeca će imati priliku naučiti animirati likove iz filma u stop-animaciji i klasičnoj animaciji na papiru. Budući da je broj polaznika ograničen, valja se prijaviti na [email protected].

Sve programe namijenjene djeci (u programu su označeni smajlićem) djeca i njihovi roditelji najpovoljnije će pratiti uz Animafestove Obiteljske iskaznice, koje se u pretprodaji po sniženim cijenama mogu nabaviti do 3. Lipnja, i to putem sustava Entrio (www.entrio.hr), po cijeni od 80 kn (jedno dijete i jedan roditelj) odnosno 120 kuna (jedan roditelj i dvoje djece).

Svi koji ih ovog vikenda kupe na Animafestovu info-punktu na Cvjetnom trgu – dobit će dar iznenađenja!