Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Sutra završava Animafest: Peter Lord, hrvatsko natjecanje, obiteljski program i – dodjela nagrada
10/06/16

Nakon šest uzbudljivih animiranih dana, u subotu 11. lipnja saznat ćemo dobitnike prestižnih nagrada 26. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb. Svečanost dodjele započinje u 19 sati u kinu Europa, a osim dobitnika glavne festivalske nagrade, Grand Prixa za kratkometražni film, čiji se laureat automatski kvalificira za nagradu Oscar, bit će dodijeljene i nagrade za dugometražno, studentsko i hrvatsko te natjecanje filmova za djecu, Nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije, te nagrade Mr. M, za najbolji kratkometražni i dugometražni film po izboru publike.

Osim u znaku svečanosti zatvaranja, subota će biti i u znaku hrvatske animacije. U dva programska bloka, u 13 i 15.30 u kinu Europa bit će prikazano 14 naslova iz Natjecanja hrvatskog filma. Podsjetimo, četiri su naslova prikazana i u Velikom natjecanju kratkometražnog filma (Pokretni elementi Marka Tadića, Petrova šuma Martine Meštrović, Planemo Veljka Popovića te kanadska produkcija Only Lovers Leave to Die Vladimira Kanića), što je velik uspjeh hrvatske animacije, budući da je u toj kategoriji festivalu pristiglo 800-tinjak prijavljenih naslova.

Osim već etabliranih autora, publici će se predstaviti i dvoje nadolazećih, studentica Petra Balekić s kratkometražnim introspektivnim filmom Jače od tebe te Martin Babić, koji je animirao priču o slavnom vampiru Juri Grandu, štrigunu iz istarske Kringe. Gledat ćemo i božićnu priču za odrasle Arktički pirat Davida Peroša Bonnota, zatim vizualno/auditivno istraživanje Petre Zlonoge, film Dota, u kojem važnu ulogu ima tradicijska pjesma Rusulica u izvedbi Ivane Rushaidat, te postapokaliptični Grad duhova Marka Dješke.

When Nothing Never Happens Leone Kadijević svojevrsno je samopreispitivanje autorice, a neobičnu ljubav krijesnice i žohara predstavlja Goran Trbuljak u Oni žive noću. U programu su i Kraj Tomislava Šobana, zatim Putujuća zemlja, bugarsko-hrvatska alegorija dekadentnog društva autorskog para Ivana Bogdanova i Vessele Dantcheve te Tu tamo američkog autora Alexandera Stewarta, film nastao u produkciji Bonobostudija.

Subota je i dan kad Animafest u kina posebno poziva obitelji. Najmlađi, djeca od 4 godine naviše, neka roditelje svakako povedu u Tuškanac na Obiteljski program, da zajedno pogledaju sjajne animirane filmove, u 10 i 12 sati. U 17:30 u Tuškancu, također u sklopu Obiteljskog programa, moguće je pogledati odličan dugometražni Phantom Boy o 11-godišnjem Leu koji, kad poželi, postaje nevidljiv i – spašava svijet. Phantom Boy 11. lipnja igra i u Narodnom sveučilištu Dubrava u 11 sati te 12. lipnja u Kulturnom centru Travno i Centru za kulturu Trešnjevka, također u 11 sati.

U Zagrebačkom plesnom centru održat će se i tri izuzetno zanimljiva predavanja. Slavni britanski autor Peter Lord u 11 će sati govoriti o vodećem britanskom animacijskom studiju Aardman, koji je Lord s Davidom Sproxtonom osnovao prije točno 40 godina. Otad je studio naredao čak 11 nominacija i četiri osvojene nagrade Oscar.

"Oskarovski razgovori“ vodit će se u subotu u 12 sati u ZPC-u s Marcy Page, bivšom producenticom kanadskog Nacionalnog filmskog odbora, koja će odgovarati na pitanja o pravilima i strategijama nominacija za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti.

Publika će upoznati i Christiana Desmaresa, koji će je provesti kroz faze nastanka filma Avril i izmišljeni svijet iz ovogodišnjeg programa, u 15.30 u ZPC-u. Na istom će mjestu biti izložene i videoigre nastale na radionici koja je od ponedjeljka trajala na FER-u, a u večernjim satima i plodovi petodnevnog rada radionice projekcijskog mapiranja.

26. Svjetski festival animiranog filma okupio je u Zagrebu elitu svjetske animacije: od spomenutog Petera Lorda, koji je tijekom cijelog festivala snimao i na društvenim mrežama objavljivao „zagrebačke avanture“ glinenog Morpha, svog legendarnog lika, preko Raoula Servaisa, majstora animacije kojem je Vijeće Animafesta dodijelilo nagradu za životno djelo a publika darovala duge ovacije, pa sve do Marcy Page i Normanda Rogera, kanadskog para koji je radio na nizu Oscarom nagrađenih projekata.

Publika se imala prilike družiti i s brojnim Animafestovoj publici poznatim autorima poput Georgesa Schwizgebela ili Leia Leia, ili nadolazećim autorima poput Laure Harrison, dok je nepodijeljeno oduševljenje izazvalo gostovanje autorice Mari Miyazawa i njezina radionica suši-arta.

Festival je najavila izvrsno posjećena open-air projekcija na Zrinjevcu krajem svibnja, a tijekom festivala velik su interes izazvala i druga popratna događanja. Prije svega, Animafest je ove godine prvi put gledatelje doslovce uveo u animirani film, putem virtualne realnosti i interaktivne instalacije istraživačkog tima PIEdeck (Playful Interactive Environment) sa Sveučilišta za primijenjenu znanost Hagenberg, koji je upravo na Animafestu prvi put predstavio prototip instalacije osmišljene u suradnji s prestižnim inovacijskim centrom za umjetnost novih medija Ars Electronica Futurelabom.

Iznimno je posjećen bio i simpozij Scanner, sad već potpuno etablirani znanstveni skup koji okuplja ponajbolje stručnjake iz zemlje i svijeta, a koji je izazvao nekoliko kontroverzi, poput objave teze Giannalberta Bendazzija da je Oscarom nagrađeni film Box zapravo plagijat filma Znatiželja Borivoja Dovnikovića Borde.

Posebno zanimanje stručne javnosti izazvala je tribina o tretmanu filmske kulture u kurikularnoj reformi te filmskom odgoju najmlađe publike, kojoj Animafest oduvijek posvećuje posebnu pažnju.

Ovogodišnje filmsko izdanje prošlo je u znaku festivalske maskote, Surogata, glavnog lika iz jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma, koji bi – ako je suditi po ovogodišnjoj festivalskoj ponudi, uskoro mogao dobiti i nasljednika.