Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 6. - 11. lipnja 2016.
hr | en

Dobitnik Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb kultni je belgijski autor Raoul Servais!
27/10/15

Raoul Servais, belgijski majstor animacije (1928.) dobitnik je Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 6. lipnja 2016.

Vijeće Animafesta koje dodjeljuje priznanje u svojem obrazloženju ističe kako je nagrađeni 
„stilski izrazito bogat i raznovrstan autor, koji premda se služio najviše crtežom i često mijenjao stil crtanja, u nekim je djelima koristio i snimku ljudske figure, spajao igrane snimke i animaciju i na razne druge načine, istaknuvši se kao jedan od ranih istraživača mogućnosti digitalne tehnologije“. 
Iznimno aktivan na polju promicanja animacije kao predsjednik ASIFA-e (Međunarodne asocijacije animiranog filma) od 1985. do 1994., Raoul Servais nedvojbeno je jedan od najcjenjenijih europskih autora svoje generacije. Djelima kao što su Kromofobija (Chromofobia, 1965.), Sirena (Sirene, 1968.), Operacija X-70 (Operation X-70, 1971.), Govoriti ili ne govoriti (To Speak or not to Speak, 1972.), Harpija (Harpya, 1979.), Noćni leptiri (Papillons de Nuit, 1998.) i Atraksion (2001.), postao jedan od najvažnijih inovatora i predstavnika egzistencijalističkog (često simboličkog) animiranog filma, katkada u potpunosti brišući granicu animiranog i igranog. Velikom maštovitošću i povremenom grubošću stila i slike svijeta Servais nastavlja baštinu povijesnih avangardi i aniticipira trendove dominantne u kasnijim umjetničkim naraštajima.

Servais koji je upravo ovih dana na Ghent Film Festivalu u Belgiji prikazao svoj posljednji kratki film Tenk (Tank) a na ljeto dovršava i novi dugometražni film Golubovi (Duiven), u Zagreb ne dolazi po prvi put. Stari znanac  Animafesta, Servais je boravio u Zagrebu kao sudionik njegovog prvog izdanja još davne 1972. kada je za Operaciju X-70 osvojio i nagradu u kategoriji kratkog animiranog filma dužeg od 3min. Animafestovu nagradu za životno djelo Raoul Servais osobno će primiti na svečanosti otvorenja 26. Svjetskog festivala animiranog filma 6. lipnja 2016. u kinu Europa dok će za vrijeme festivala biti prikazana retrospektiva njegovih filmova.