Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

TO DO: Provesti četvrtak na Animafestu
05/06/14

Treći dan Festivala po prvi put donosi program 3 x 3 u kojem se Roberto Catani, Špela Čadež i Tomek Ducki, autori filmova iz Velikog natjecanja i Velike panorame, posebno predstavljaju svojim ranijim radovima. To je idealna prilika za one kojima se svide filmovi Odsutan, Boles i Kupalište da nastave uživati u njihovim specifičnim i vizualno privlačnim stilovima. Glazbeni program videospotova u izboru umjetničkog ravnatelja Animafesta Kino za uši na rasporedu je u 20 sati u Cineplexxu Centar Kaptol - očekuju nas spotovi poznatih glazbenika poput Gotyea, ali i novih otkrića animacijske scene poput Ruffmercyja, Royal College of Art predstavlja drugi dio svoje 30-godišnje animacijske povijesti u 15:30 u Kinu Europa, gdje se mogu vidjeti rani filmovi danas slavnih autora poput oskarovke Suzie Templeton, njemačkog video-umjetnika i eksperimentalnog filmaša Maxa Hattlera te preminulog velikana britanske animacije Runa Wrakea. Druga selekcija Majstora lutkara donosi radove Nicka Parka, Adama Elliota, Jirija Trnke, Petera Lorda..., a Veliko natjecanje (3) i Velika panorama (2) nastavljaju se filmovima poput konstruktivističke bravure Gloria Victoria, novog filma Piotra Dumale Nilski konji o vezi nasilja, seksa, majčinstva i očinstva, minijature Georgesa Schwizgebela 1/3/10, pomaknutog pogleda na klasičnu bajku o Crvenkapici Vuk na drvetu, urnebesne Podsvjesne lozinke Chrisa Landretha, raskošne makabrističke bajke Jesenje lišće, prvog profesionalnog filma Petre Zlonoge Glad koji je odmah zaslužio nastup u prestižnoj međunarodnoj konkurenciji Animafesta i Zemlje ljetnih kukaca koja tehnikom priziva slikarstvo drevne Kine.

Ars Electronica - vodeći svjetski muzej i istraživački centar medijskih umjetnosti u 22 sata u Kinu Tuškanac održat će prezentaciju Expanded Animation sa spektakularnim cyber instalacijama, medijskim fasadama i projekcijama koje stvaraju proširenu stvarnost u različitim okruženjima. Oni koju su je propustili u utorak, u 16 sati u Kinu Tuškanac mogu pogledati retrospektivu Jurija Norštejna. U 17:30 u Kinu Europa igraju Majstori lutkari 2, a potom Veliko natjecanje 3 i Velika panorama 2. U Cineplexxu Centar Kaptol cijelo popodne okupirat će studentski filmovi iz natjecanja i panorama.

Animafest Scanner nastavlja se panelima o lutka-filmu i trendovima suvremene animacije, a među izlagačima su najveća imena animacijskih studija Giannalberto Bendazzi, Paul Wells i Midhat Ajanović.

Na rasporedu je i promocija knjige Vizualna glazba Udruge 25 FPS uz koju će u petak biti prikazan i istoimeni filmski program. Prezentaciju će održati Adriatic Game Jam, natjecanje u izradi videoigara za profesionalce, te Anidox Adriatic, program koji okuplja stvaraoce dokumentarnog i animiranog filma iz regije. Nastavljaju se radionica lutka-filma, a otvorene su i izložbe Hrvatski lutka-film, Sestre i Animation goes MSU! Dan završava najveselijim glazbenim programom čitavog Festivala, tradicionalnim "Animators Jam Sessionom" u klubu Melin koji će za VJ pultom povesti Lei Lei, autor festivalske špice i član žirija, sa suprugom Chai Mi.