Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Pred nama je tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće!
24/05/15

Osim putem 300 ponajboljih filmova za sve dobne skupine, animaciju ćete na ovogodišnjem Animafestu moći upoznati i putem videoigara, performansa, izložbe, predavanja, koncerata, piknika na otvorenom, pa čak i zabava kod Ludog Klobučara!

Od 26. svibnja Novi Zagreb postat će poligon za radove svjetskih novomedijskih ikona poput Maxa Hattlera, koji je osim autorskih projekata s podjednakim uspjehom radio i za IKEA-u, Amnesty International, ali i Basement Jaxx. Riječ je, naravno, o programu nazvanom Animation Goes MSU!, koji najavljuje i prati ovogodišnji Animafest Zagreb, te već četvrtu godinu na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti izlaže ponajbolje svjetske radove site-specific animacije. Poseban je kuriozitet činjenica da jedan od šesnaest radova nije u cijelosti vidljiv golim okom, već ga za potpuni doživljaj morate i – fotografirati. 

Odgovore na pitanja kakva sve animacija može biti, kako nastaje, kojim trendovima podliježe i tko su njezini najveći majstori danas, otkrivat ćemo od 9. do 14. lipnja  filmskim ali i brojnim drugim programima.

Ususret festivalu, Animafest publici već za 30. svibnja zakazuje gotovo cjelodnevni sastanak, i to u obliku obiteljskog kino-piknika na Zrinjevcu. Počet će u 16 sati likovnom intervencijom kolektiva Pimp My Pump a završiti projekcijom dvostrukog pobjednika Animafesta 2013, Usvajanje odobreno u 21 sat te zabavom kod Ludog Klobučara, u ovogodišnjem službenom festivalskom klubu Vinyl u Bogovićevoj ulici.

Sve to tek je uvod u festivalski tjedan u kojem ćete teško ostati kod kuće. Vrijeme koje nećete provesti u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol predlažemo da provedete na izložbi crteža, slikovnice i filma autorice Yumi Joung, lanjske dobitnice Grand Prixa i članice ovogodišnjeg žirija, 10. lipnja u ULUPUH-ovoj galeriji, zatim na animiranom duracijskom performansu Portret animatora Thomasa Johnsona , ili na AV-performansu / koncertu domaće atrakcije Nimbus Dei. 

Također, u festivalskom klubu Vinyl za dobro raspoloženje festivalske publike i gostiju pobrinut će se i najkazališniji domaći bend, Chishche Lishche, dok će obližnji VIP ugostiti pomaknuti glazbeno-grafički francuski duo Gangpol & Mit. Ovaj je koncert, kao i projekcija filma Usvajanje odobreno, organiziran u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.

Koja je pak veza animacije s videoigrama, pojasnit će u sklopu game jam–radionice, a potom i predavanja, švicarska zvijezda indie game-dizajna Mario von Rickenbach, ali i domaći Croteam te Machina, kao i predstavnici gaming-klastera CGDA

Iskustvo stvaranja nezavisnog dugometražnog filma s publikom će podijeliti za Oscara nominirani Tomm Moore, autor filma Pjesma mora u ovogodišnjem Velikom natjecanju dugometražnog filma, dok će njegov stariji kolega i oskarovac Chris Landreth u svom predavanju pojasniti zašto za animaciju ljudskog lica animator istovremeno mora razmišljati kao liječnik, psiholog, detektiv. 

Da ne biste zalutali u festivalskim događanjima, kao što Cerigradska mačka poučava Alisu („ako ne znaš kuda ideš, bilo koji je put dobar“), izradite i vi vlastiti plan kroz Animafestovu „zemlju čudesa“, a sve što vam za plan treba raspored je s naših internetskih stranica.