Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Četvrtog dana uživali smo u hrvatskim gastronomskim, filmskim i jazz delicijama
07/06/14

Badminton, odbojka i nogomet, ćevapi, ražnjići, rakija i štrukli te, naravno, crtanje - tako su petak proveli gosti Animafesta 2014. na tradicionalnom festivalskom pikniku koji se ove godine smjestio na Medvednicu. I dok su se Mirai Mizue, Adam Wright i Parissa Mohit loptali oko Puntijarke, dolje u Zagrebu dan je počeo u 11 sati s dansko-švedskim filmom Kraljevstvo pernatog kralja u Kinu Tuškanac. S ovim filmom dvoje osamdesetogodišnjih poklonika animacije iz Velike Britanije, koji su posjet Animafestu isplanirali još prije dva mjeseca, započelo je svoj animirani maraton. Iako su morali odustati od Velike panorame 2 koja se istovremeno prikazivala u Cineplexxu, stigli su na klasike Normana McLarena u Kino Europa - jedinstvenu proslavu 100. rođendana velikog Škota obilježenu minuciozno pripremljenim kopijama njegovih najboljih filmova.

Oni koji su u četvrtak popratili izlazak knjige Vizualna glazba priuštili su si sinestetičko iskustvo istoimenim filmskim programom koji se s McLarenom spojio u trosatnu meditaciju apstraktne animacije. Središnji događaj dana bio je ipak osvrt Adama Wrighta na bogatu karijeru u animatronici tijekom koje je surađivao s Timom Burtonom, Lady Gagom, Husseinom Chalayanom, Vin Burnham, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop, radeći i na serijalu filmova o Harryju Potteru. Wright je napravio i pet transformirajućih te origami haljinu Husseina Chalayana za Pariški tjedan mode, a za dizajnericu Lulu Guinness osmislio je mehaničku torbicu. S kostimografkinjom Vinillom Vin Burhnam izradio je, pak, "Živu haljinu" Lady Gage za turneju The Monster Ball.

Središnje mjesto rasporeda u Cineplexxu zauzeli su studentski filmovi i njihovi autori među kojima se možda nalazi i skori dobitnik Nagrade Dušan Vukotić za 2014. godinu. Uslijedili su glazbeni videospotovi, reklame i drugi namjenski filmovi te Veliko natjecanje 5. U Kino Tuškanac publika je hrlila po dozu nostalgije uz Hrvatski animirani film1964-65., a potom na spektakle ParaNorman, Prometejev vrt i Svirač iz Hamelina.

Sve izložbe Animafesta bile su otvorene i danas. Nakon žestokog Animators Jam Sessiona u četvrtak svima je prijala nešto laganija večernja zabava uz jazz Elvisa Penave, Joea Kaplowitza, Davora Križića i Krune Levačića.