Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

U utorak lansiramo 25. Animafest Zagreb!
07/06/15

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb vrata triju zagrebačkih kina – Europe, Cineplexxa Centar Kaptol i Tuškanca – otvara u utorak 9. lipnja. Do nedjelje 14. lipnja napunit će ih prebogatim programom s preko 300 filmova, dugometražnih i kratkometražnih, dječjih i za odrasle, radova veterana animacije i studenata, najrecentnijih filmova kao i animiranih klasika. Svečano otvorenje bit će u utorak 9. lipnja u 19.30 u kinu Europa, koje će se posebno za tu priliku pretvoriti u prostor s granica realnog, u Animafestovu zemlju čudesa. Ovogodišnja je festivalska tema naime Alisa u zemlji čudesa, povodom 150. godišnjice izdanja literarnog klasika, pa je Animafestov tim za samo otvorenje odlučio „ukrasti“ elemente s one strane zečje rupe i transportirati ih u centar Zagreba.

Svečanost otvorenja režira poznati hrvatski kazališni redatelj Mario Kovač, koji za publiku priprema mnoga pomaknuta iznenađenja, a pritom mu u pomoć priskaču i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu te Gradsko kazalište Trešnja. Detalje nećemo otkrivati, no ono što se javno zna jest da će tijekom večeri Nagradu za životno djelo Vijeća Animafesta Zagreb primiti istaknuti svjetski animator, pisac, karikaturist i redatelj animiranih filmova Michel Ocelot. On u svojoj „kolekciji“ već posjeduje nagradu Britanske filmske akademije i César, kao i dva Animafestova Grand Prixa, iz 1980. i 2007., za Troje izumitelja, njegov prvi animirani film, te za Azur i Asmar, koji će Animafestova publika imati prilike vidjeti u bajkovitom okruženju najljepšeg zagrebačkog parka – Zrinjevca, na open-air projekciji i obiteljskom kino-pikniku u petak 12. lipnja u 21 sat.

Ocelot nije jedini kojem će na svečanosti otvorenja biti uručena nagrada: prema odluci Selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma nagradu za najbolju školu animacije primit će Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel iz Jeruzalema.

Dakako da će se, osim dodjeljivanja nagrada, u večeri otvorenja gledati i filmovi. Za ovu su priliku odabrani kratkometražni Oluja na jakni francuskog redatelja Paula Cabona, koji na parodičan način uz bizarne motive kombinira različite žanrove (ZF, špijunski film i romansu), zatim film nastao 3D-modeliranjem Priča o medvjedu Čileanca Gabriela Osoria, Wiener Blut majstora hrvatske animacije Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, alegorična priča Grumeni Nijemca Andreasa Hykadea, Zepo Španjolca Césara Díaza Meléndeza, nastao animiranjem pijeska na staklu, feel-good Moj Moulton i ja oskarovke Torill Kove, francuski Moj dom autorice Phuong Mai Nguyen, te Napredna istina berlinskog videoumjetnika Gera Dolla, poznatog po nizu halucinantnih digitalnih filmova. Na otvorenju u kinu Europa bit će prisutni Phuong Mai Nguyen, Zlatko Bourek, Pavao Štalter i Gero Doll.

Nakon projekcije druženje će se preseliti na terasu kina Europa, gdje glazbeni dio Animafesta otvaraju hrvatski svingeri s daškom romskog“ Mel & The Little Thunders, a potom u službeni festivalski klub Vinyl u Bogovićevoj 3, na after-party uz DJ-a Maria Kovača.