Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Ivan Marušić Klif voli crtiće, a koliko pogledajte na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti
05/06/13

Što se dogodi kada Ivan Marušić Klif uzme lik Betty Boop? Ili kad 'glumi' da je Bimbo? Ili pak kad vizualno nam prepoznatljivi znakovi iz svakodnevice poprime, ups, šaljive oblike? Eh, dogodi se urnebesno zabavan i duhovit crtić u koji se može 'ući', a kojeg možete pogledati na izložbi Volim crtiće! koja se otvara danas, u srijedu, 5. lipnja, u 22 sata u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti

Volim crtiće zapravo je video instalacija upakirana u format animiranog filma. Rad je inspiriran animiranim filmovima s početka 20. stoljeća: klasičnim narativnim filmovima braće Fleischer i apstraktnim filmovima Oskara Fischingera.

Umjetnik ulazi u irealni svijet crtića te kreće na putovanje tijekom kojeg susreće razne likove. Ubrzo iz irealnog izranja realni svijet, tjerajući aktera na suočavanje s vlastitom svakodnevnicom, i svim ugodnim i neugodnim događajima koje ona nosi. Pritom se Klif referira na vlastitu osobnost, strahove, frustracije i životne radosti, ali i recentne političke i društvene događaje, sve uz pristojnu dozu političke nekorektnosti.

Središnja točka interesa multimedijskog umjetnika Ivana Marušića Klifa nije umjetničko djelo kao dovršena estetska činjenica, nego kao proces, izmjena perceptivnog polja te, u konačnici, iskušavanje dosega vlastite sklonosti eksperimentu. Klif se spremno odazvao pozivu da se okuša u animacijskom pokusu. Naime, projekt je posebno naručen u povodu suradnje zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i Svjetskog festivala animiranog filma, i snimljen je u green screen studiju MSU-a.

Projekt Volim crtiće valja iščitati kao specifičnu poveznicu između suvremene medijske umjetnosti i ranih eksperimenata u animaciji. Na koncu, ovo je Klifovo prvo djelo u kojem istaknutu ulogu, uz dosljedan i prepoznatljiv pristup eksperimentu, preuzima naracija. Stoga, sjednite i uživajte u Klifovom crtiću!