Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno i dugometražno izdanje 9. - 14. lipnja 2015.
hr | en

Predstavljen program 25. Animafesta Zagreb!
09/04/15

U četvrtak je u kinu Europa predstavljeno 25. izdanje i najavljen bogat program Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, koji će u 2015. godini prvi put spojiti kratkometražno i dugometražno izdanje. Koje ćemo filmove od 9. do 14. lipnja gledati u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, najavili su umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb Daniel Šuljić, producentica Vjera Matković te članice selekcijskih komisija Petra Zlonoga i Ivana Bošnjak.

Ove je godine Animafest zaprimio 1605 prijava iz 77 zemalja. Za natjecateljske je programe odabrano 177 filmova koji su, sukladno novoj festivalskoj shemi, raspoređeni u natjecanje dugometražne animacije te u pet natjecateljskih kategorija kratkometražne animacije: natjecanje kratkometražnih, studentskih, namjenskih, filmova za djecu, te u novu natjecateljsku kategoriju hrvatskih filmova. Selektori natjecateljskih programa bili su Daniel Šuljić za natjecanje dugometražnih, kratkometražnih, hrvatskih i studentskih filmova, Nikica Gilić i Petra Zlonoga za natjecanje kratkometražnih i hrvatskih filmova, Ivana Bošnjak i Marko Meštrović za natjecanje studentskih filmova, Lado Skorin za natjecanje namjenskih filmova i Martina Peštaj za natjecanje filmova za djecu.

Program kratkometražnog natjecanja, koji su predstavili Daniel Šuljić i Petra Zlonoga, i dalje je centralni festivalski program. Čini ga 38 filmova među čijim se autorima nalazi nekoliko velikih majstora animiranog filma, zatim autori legendarne Zagrebačke škole animiranog filma te brojni talentirani mladi autori.

Osam odabranih naslova iz programa natjecanja dugometražnih filmova nastavlja se na tendenciju Animafesta da prati i podržava nezavisne, i "pametne" autorske filmove. Tu je i nekoliko dugometražnih filmova primjerenih djeci, kojoj Animafest pruža priliku za susret s drugačijim vizualima od onih koji se uobičajeno nude.

Natjecanje studentskih filmova među 43 odabrana filma skriva mnoge koji zrelošću i kvalitetom pariraju ponajboljima u natjecanju kratkometražnih filmova. Ivana Bošnjak, koja je predstavila program, obznanila je i da je, prema odluci Selekcijske komisije studentskog natjecanja, Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel proglašena najboljom školom animacije. Uvedena je i nova natjecateljska kategorija, natjecanje hrvatskih filmova, i to stoga što se hrvatski film željelo dodatno predstaviti pred stranim gostima festivala te mu se, uvođenjem nagrade, dati na važnosti. Ovaj je natjecateljski program od 17 filmova presjek hrvatskih ostvarenja, od kojih će neka biti prikazana i u drugim natjecateljskim kategorijama. Tu je i natjecanje namjenskih filmova te natjecanje filmova za djecu prilagođenih raznim dobnim skupinama.

Otkrijmo još i da je ovogodišnja tematska okosnica festivala Alisa u zemlji čudesa, te podsjetimo da će Nagradu za životno djelo na otvorenju festivala primiti velikan animiranog filma Michel Ocelot čiji će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije, u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

Na filmske programe nadovezuje se i drugo izdanje Međunarodnog znanstvenog skupa o animiranom filmu Animafest Scanner a očekuje nas i niz programa kojima se animacija predstavlja izvan kinodvorana: u muzejskom i galerijskom prostoru, u svijetu videoigara te u javnom prostoru.

Partneri festivala su Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a pokrovitelj studentskog programa je Urbanka Erste banke. 

Fotografije s konferencije za novinare pogledajte u Fotogaleriji!