Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Zaključen natjecateljski program Animafesta 2013.
15/04/13

Početak lipnja i ove će godine obilježiti program Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2013, koji će se održati na dvije već poznate gradske lokacije – u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, od 4. do 9. lipnja. Neparna je godina, po festivalskoj tradiciji, rezervirana za najzanimljivija i najuzbudljivija ostvarenja dugometražnog autorskog animiranog filma. Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je od 65 pristiglih prijava iz 29 zemalja u glavne programe izabrano 14 vrsnih i zanimljivih naslova, od kojih će se 9 filmova prikazati u Velikom natjecanju, a 5 filmova u Svjetskoj panorami.

Filmovi Velikog natjecanja natječu se za prestižnu glavnu nagradu festivala – Grand Prix. Među navedenih 9 veličanstvenih naslova koji su se provukli kroz iglene uši Animafestove selekcije, izdvajamo pravu poslasticu - film o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana, 'A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman' grupe autora Billa Jonesa, Jeffa Simpsona i Bena Timletta. Kako i sam naslov kaže – faktografski neispravna biografija bezobrazna je i pajtonovske reputacije vrijedna komedija koju s nestrpljenjem očekujemo na velikom platnu. Još je jedan biografski film u konkurenciji za glavnu nagradu – 'Tatsumi', o poznatom japanskom crtaču mangi Yoshihiru Tatsumiju, a dodatni dašak Japana priuštit će nam 'Wolf Children' autora animea Mamorua Hosode.

Iz belgijsko-francuske tvornice animiranog filma dolaze dva naslova: dobitnik najvažnije francuske nagrade César za najbolji animirani film 'Ernest & Celestine' redatelja Stéphanea Aubiera, Benjamina Rennera i  Vincenta Patara te strip-adaptacija 'Approved for Adoption' Junga Henina i Laurenta Boileaua.

Gledat ćemo i animiranu interpretaciju dječjeg klasika 'Pinocchio' autora Enza D'Ala, film o prijateljstvu u starijim godinama 'Wrinkles' autora Ignacia Ferrerasa te posljednji film slavnog Jean-Françoisa Laguioniea 'The Painting'. 'Consuming Spirits' je posljednji od devet filmova iz Velikog natjecanja, radi se o hvaljenoj i nagrađivanoj distopijskoj priči debitantskog autora Chrisa Sullivana na kojoj je radio više od 10 godina. 

Svjetska panorama, mnogima jedan od najuzbudljivijih Animafestovih programa, i ove godine donosi koloplet filmova uvijek inovativnih i posebnih autora koji su napravljeni zanimljivim i novim tehnikama te ispričani često nekonvencionalnim, te baš stoga (pre)uzbudljivim naracijama. Animafestovac i dobitnik nagrade na prošlogodišnjem festivalu, Don Hertzfeldt, vraća se s trilogijom 'It's Such a Beautiful Day'. Društvo 'panoramske petorke' čine i kolumbijska crna komedija 'Fat, Bald, Short Man' Carlosa Osune, korejski film Sang-hoa Yeona o socijalnim razlikama 'The King of Pigs', dugometražni prvijenac Fernanda Cortiza 'The Apostle' te ručno crtana raskošna animirana bajka 'The Day Of The Crows' redatelja Jean-Christophea Dessainta.

Do samog početka dugometražnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2013. preostalo nam je nešto više od 7 tjedana, a u međuvremenu nas pratite na društvenim mrežama Facebook i Twitter