Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Animafest Zagreb 2020 predstavlja Animafest Insights!
24/04/20

U vremenu iščekivanja novog termina Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj Animafest Insights koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na našem festivalu, ali i da se podsjetimo na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina.

Posebnu draž Animafest Insights programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala sa umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Selekciju filmova započinjemo s apsolutnim miljenikom publike, filmom Ježeva kuća Eve Cvijanović, ujedno dobitnikom nagrade „Mr. M“ za najbolji kratki film po izboru publike na Animafestu 2017. godine. Zahvaljujemo distribucijskoj kući bonobostudio koja nam je ustupila Ježurku sinkroniziranog na hrvatski jezik, tog nepokolebljivog stanovnika šume s kojim ćemo se lako podsjetiti koliko je važna ljubav prema vlastitom domu.

U drugom izdanju predstavljamo film Amélia & Duarte portugalskih redateljica Alice Guimarães i Mónice Santos. Amélia & Duarte njihov je prvi film i na Animafestu Zagreb 2015. godine nagrađen je nagradom Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije. Njihov sljedeći rad Između sjena svjetsku je premijeru imao na Animafestu Zagreb 2018. te je osvojio nagradu Mr. M za najbolji kratki film festivala po izboru publike.

Treće izdanje Animafest Insights donosi glazbeni video francuske redateljice Alice Saey za pjesmu Happy nizozemskog pjevača Marka Lottermana. Film koji portretira egipatske guske, melankoličnu potragu za identitetom i promišljanje egzistencije između individualnosti i potrebe za pripadanjem, svojom imaginacijom i kvalitetom osvojio je publiku u Annecyju, Ottawi, Amsterdamu i nizu drugih festivala, a na Animafestu Zagreb prikazan je 2018 godine.

U programu Animafest Insights bit će u redovitom slijedu još predstavljene sljedeće autorice i autori:Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).