Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 3. - 8. lipnja 2014.
hr | en

Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner 2014., koji će se održati 4. i 5. lipnja 2014. u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova 28, Zagreb), dovodi vodeće svjetske povjesničare i teoretičare animacijskih studija pozvane da predstave najnovija otkrića s područja animacije. Tijekom dvodnevnog događanja, festivalski gosti, autori, organizatori drugih festivala, producenti, stručnjaci i znanstvenici razmjenjivat će ideje i stavove.

Animafest Scanner u cijelosti će se uklopiti u festival, a dopunjavat će ga dodatne projekcije animiranih filmova, razgovori s umjetnicima i izložbe. Ovaj skup novi je korak u Animafestovu kontinuiranom podupiranju znanstvenog interesa za animirani film, na koji ukazuje i u festivalskom svijetu jedinstvena Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije pokrenuta 2002. godine.

Prvi dobitnik te nagrade, najugledniji svjetski povjesničar animiranog filma, autor seminalnog djela Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation i stari prijatelj Animafesta Giannalberto Bendazzi na simpoziju Animafest Scanner 2014. govorit će o historiografiji animiranog filma. Među izlagačima je i vodeći teoretičar animacijskih studija Paul Wells iz čijeg se bogatog opusa može izdvojiti nezaobilazna studija Understanding Animation. Wells će u Zagrebu predavati o studiju Mackinnon & Saunders, poznatom po lutka-filmu koji se nalazi i u središtu tematskog programa ovogodišnjeg Animafesta. O lutka-filmu govorit će i Midhat Ajanović-Ajan, bosansko-švedski filmolog i animator koji je obnašao i funkciju programskog direktora zagrebačkog festivala, dok će nova čitanja opusa Jurija Norštejna ponuditi Mikhail Gurevič i Nobuaki Doi.

Znanstvenici iz Tajvana, Australije i Velike Britanije raspravljat će i o proširenoj animaciji te aktualnim trendovima animacijskih studija. Počasni prvi izlagač bit će, pak, Marcel Jean - ravnatelj festivala u Annecyju i ovogodišnji dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije koji će se skupu obratiti s razmišljanjem o mogućnostima boljeg povezivanja svjetskih festivala i teorije animacije.

Namjesto suhoparnog akademskog okupljanja, Animafest Scanner 2014. iskoristit će festivalsku atmosferu kako bi se recentni istraživački dosezi kroz 16 predavanja podijelili s autorima, producentima i drugim protagonistima umjetničke prakse, ali i s mnogobrojnom publikom koja je pozvana pratiti izlaganja vrsnih predavača koji osim što znaju podučiti, umiju i zabaviti slušatelje.

Animafest Scanner 2014. organizira se u suradnji s ASIFA-om Austrija, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, AG Animation Društva za medijske studije (GfM), Odsjeka za kazalište, film i medije Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Webster u Beču. Skup moderiraju umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te filmolozi Franziska Bruckner, Holger Lang, Irena Paulus, Hrvoje Turković i Nikica Gilić.

Povijesni i aktualni trendovi, brojne perspektive i pristupi, novi pronalasci u brzorastućem polju animacijskih studija te zanimljivi predavači - sve to publici nudi simpozij Animafest Scanner 2014. čiji je primarni cilj stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa o animaciji, zbog čega je vremenski i tematski smješten upravo u kontekst projekcija, izložba i preostalih programa Animafesta 2014.

Program Animafest Scannera 2014 možete pronaći OVDJE.

Rok za prijavu za ovogodišnji Animafest Scanner istekao je 28. veljače 2014., a više informacija o prijavi bilo je dostupno OVDJE.