Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 4. - 9. lipnja 2013.
hr | en

Animafest slavi 100 godina norveške animacije i predstavlja članove žirija
09/05/13

Ove godine Norveška slavi 100 godina animacije, a Animafest joj kao rođendanski poklon daruje cijelu programsku cjelinu u kojoj ćemo vidjeti filmove od 1913. do danas. I to s razlogom, jer norveška je animacija zadnjih 15 godina u pravom usponu. Ovaj jedinstveni pregled norveške animacije, nazvan Slike sa sjevera – Norveška 1913-2013, jedan je od najopsežnijih takvih programa ikada prikazanih u Hrvatskoj. Ovom prilikom predstavljamo i tročlani festivalski žiri kojeg čine norveški profesor animacije i dokumentarnog filma Gunnar Strøm, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža, višestruko nagrađivani autor animiranih i eksperimentalnih filmova te profesor iz Hrvatske.

Norveška, zemlja koja broji samo nešto veći broj stanovnika od Hrvatske, doista se može pohvaliti impresivnim brojem filmova i nagrada, a najveća dostignuća, njih čak 23, gledat ćemo u tri programske cjeline – dvije s kratkometražnim filmovima i jednoj s dugometražnim.

Klasici i Suvremenici prikazat će najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali ključni momenti povijesti norveške animacije. Jedan je Oslobodite Jimmyja Christophera Nielsena, 3D-priča o četiri narkomana, tri mafijaša, pet vegana, četiri lovca i jednom slonu proglašena 2007. najboljim dugometražnim filmom u Annecyju. Danas se smatra ključnim filmom za razvoj kompjutorski animiranih dugometražnih filmova i široku uporabu kompjutorske obrade. Drugi dugometražni film koji ćemo vidjeti jest Kurt postaje zao iz 2008. godine. Film je rad studija Qvisten, koji je počeo kao tradicionalni animacijski studio, a danas se uglavnom bavi kompjutorskom animacijom. Trokut dugog norveškog metra na Animafestu zatvara Velika nagrada Pinchcliffea, film iz 1975. godine rađen stop-animacijom po knjigama Kjella Aukrusta. Radi se o filmu koji je gledalo najviše Norvežana: njih je 5 milijuna, a ulaznice za film kupilo je 5.5 milijuna Norvežana. Film je remek-djelo autora Iva Caprina, čiji su radovi dugo bili jedini znak postojanja norveške animacije na svjetskoj sceni.

Prije 100 godina strip-crtač Sverre Halvorsen napravio je prve filmske karikature, a prava poslastica u programu bit će njegov kratki film Roald Amundsen na Južnom polu, ujedno najstariji postojeći norveški animirani film. Ponovno ćemo gledati i dobitnika nagrade za originalnu videoprodukciju na Animafestu 1996, kratki film Procesor, eksperimentalnu animaciju papira i kolaža autora Jana Otta Ertesvåga te dobitnika Oscara za najbolji kratki animirani film Danski pjesnik. Današnja norveška animacija raznovrsnija je i uspješnija nego ikada i želimo joj još barem 100 isto toliko uspješnih godina.

Norvešku će u Zagrebu, osim filmova, predstaviti i jedan od tri člana ovogodišnjeg žirija – Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, gdje predaje animaciju i dokumentarni film, te stari prijatelj Animafesta. U odluci kome će iz ovogodišnjeg programa Velikog natjecanja pripasti glavna nagrada, Grand prix, sudjelovat će i Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije. Brz je na jeziku i odrješit za različitim govornicama te poznat po ispadima i netrpeljivosti spram isprazne retorike. Piše kolumnu The Animation Pimp na internetskoj stranici Animation World Magazine. Od 2003. do 2011. objavio je trinaest knjiga. Trenutačno s umjetnikom Theodoreom Ushevom radi na crtanom romanu My Balls are Killing Me o vlastitom iskustvu s rakom testisa. Treći je član žirija Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova koji su višestruko nagrađivani i uspješno predstavljeni na mnogim svjetskim festivalima i filmskim smotrama. Najpoznatiji su među njima: Priča prva (2002), Spoj (2004), Teorija odraza (2006), Homo volans (2008), Format (2009), a trenutačno priprema i svoj prvi cjelovečernji 3D-film.

Podsjetimo se, u Velikom natjecanju Animafesta devet je dugometražnih animiranih filmova, koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu – Grand prix. Krunu najpopularnijeg naslova nosi Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana. Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime Djeca-vukovi, francusko-belgijsku animiranu čaroliju, priču o nemogućem prijateljstvu miša i medvjeda te miljenicu festivalskih žirija Ernest i Celestina, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – Tatsumi, o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce koji je nakon objavljivanja osvojio publiku i kritiku te je prodan u 350 tisuća primjeraka. 

Europsku animaciju predstavit će i talijanska vizualno raskošna adaptacija Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, te francusko-belgijski film i autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velike konkurencije Animafesta film je Snažni duhovi, hvaljena i nagrađivana distopijska priča debitantskog autora Chrisa Sullivana o životima Earla Graya, Gentiana Violeta i Victora Bluea, stanovnika jezivog industrijskog gradića.