Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 31. svibnja - 5. lipnja 2011.
hr | en

L'illusionniste / Iluzionist


Sylvain Chomet

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo / 2010 / 82' 0''



Projekcije


Ponedjeljak, 16. 05.,
Kino Europa, 12:11 h
Utorak, 31. 05.,
Kino Europa, 19:30 h
Nedjelja, 05. 06.,
Kino Europa, 18:00 h


Sinopsis


Film se temelji na neobjavljenom scenariju Jacquesa Tatia i prati usamljenog i iznurenog Tatischeffa, odrpanog ali dostojanstvenog iluzionista koji pokušava pronaći publiku u svijetu rock’n’rolla i konzumerizma pedesetih. Tatischeff, relikt slavnih dana spektakla, prisiljen je ugovarati sve udaljenije predstave da bi preživio. Samotna ga putovanja dovode u Edinburgh, gdje upoznaje siromašnu gelsku djevu koja naivno povjeruje da je on sâm čarolija. Animacija u Iluzionistu fascinantna je impresionistička studija zagasitih boja i maglovitih škotskih brda, uz posebnu pozornost posvećenu proučavanju svjetlosti, prirodne i umjetne, što se rijetko susreće u suvremenoj animaciji. (...) Iluzionist je dirljiva priča o nevinosti, iskustvu i propadanju jednog načina života, te topao prikaz Tatieva života i odnosa dvaju sanjara. (Cameron Bailey)

Sylvain Chomet


Sylvain Chomet (1963) diplomirao je animaciju na Školi za likovne umjetnosti u Angoulêmeu. Aktivno pišući i objavljujući crtane romane, 1988. posvetio se animaciji kao asistent u londonskom studiju Richarda Purduma, no vrlo je brzo počeo samostalnu karijeru. Godine 1989. realizirao je svoj prvi animirani kratki film, La vieille dame et les pigeons, koji je dovršen 1996, a nominiran za nagradu Oscar 1997. godine. Ubrzo se angažirao na svom dugometražnom animiranom prvijencu Trojke iz Bellevillea. Radio ga je pet godina i film se prodao u više od 33 zemlje diljem svijeta. Godine 2004. film je nominiran za Oscar za najbolji animirani dugometražni film i najbolju pjesmu. Nedavno je napisao i režirao petominutni igrani isječak u filmu Pariz, volim te u kojem je sudjelovalo 20 slavnih redatelja. S producenticom tog filma Claudie Ossard trenutačno razvija mjuzikl s radnjom u Parizu 70-ih godina.

 

Režija

Sylvain Chomet


Produkcija

Django Films, Cine B, France 3 Cinema


Scenarij

Jacques Tati


Kompoziting

Jean-Pierre Bouchet


Zvuk

Jean Goudier


Animacija

Laurent Kircher, Thierry Torres Rubio, Nic Debray, Victor Ens, Antonio Mengual Llobet, Charlotte Walton, Sandra Gaudi, Javier Martin Lapeyra, Manuel Garcia Galiana


Kategorije

POSEBNE PROJEKCIJE
DUGOMETRAŽNI FILMOVI ZA DJECU