Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
Svjetski festival animiranog filma / kratkometražno izdanje 1. - 6. lipnja 2010.
hr | en

UTORAK NA ANIMAFESTU: PAUL FIERLINGER, DUGOMETRAŽNI HITOVI, STRAVIČNE IZLOŽBE I TRULI GRAD
05/06/18

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 28. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu donosi prvi pravi „radni dan“ s potpuno ispunjenim filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.

Prvi su na rasporedu uzastopni programi filmova Programa za djecu i mlade od 9:30 u Kinoteci. Program počinje Natjecanjem filmova za djecu (uzrast 4 – 7 godina, potom od 11:30 uzrast 14+) uz razgovore s autorima i analizom filmova koje vodi Višnja Vukašinović. Od 15:30 vrijeme je za Obiteljski program „O Snazi“ (uzrast 6+). Program u Kinoteci nastavlja se filmom Pseći život u 20 sati – riječ je o dirljivom omnibusu prvaka tajvanskog novog vala Changa Yija i jednom od nekoliko prekrasnih filmova iz ovogodišnjeg programa Animafesta posvećenih „čovjekovom najboljem prijatelju“. Program Kinoteke završava u 22 sata projekcijom djela Kakav veličanstveni kolač! - bit će to događaj „prvoga reda“ za animacijske sladokusce jer riječ je o novom filmu Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa, autora Animafestovim Grand Prixom i Cartoon d'Orom nagrađenog kratkog filma Oh Willy…, u tehnici vunenog lutka-filma. Još jedan omnibus iz ovogodišnjeg Velikog natjecanja dugometražnog filma smješten je u kolonijalnu Afriku s kraja 19. stoljeća.

Program kina Tuškanac u 11 i 13 sati otvorit će filmovi Velikog natjecanja kratkometražnog filma 6 i 5, među kojima se nalaze i novi radovi klasika Vladimira Leščiova (Električarov dan), Riha Unta (Maria i 7 patuljaka) i Georgesa Schwizgebela (Bitka kod San Romana), oskarovaca Davida Finea i Alison Snowden (Životinjski porivi), nove zvijezde svjetske animacije iz Irana Mojtabe Mousavija (Gosp. Jelen), prvakinje ženskog pisma suvremene animacije Marte Pajek (III) te još dvije originalne autorice Sarine Nihei (Zečja krv) i Laurène Braibant (Plahi div), izraelskog queer autora Dotana Morena (Ljubavnici poput nas) i vodećih kineskih animatora Xu Ana i Xi Chena (Muha u restoranu). Pozornost privlači i raskošni animirani dokumentarac Pet godina nakon rata. U 15:30 vrijeme je za retrospektivu najboljih radova s belgijske Kraljevske akademije lijepih umjetnosti iz Genta (KASK), potom Natjecanje studentskog filma 1 u kojem se takmiči i naš Marko Belić (Flimflam) te u kojem posebno privlače radikalni Pronađen cvijet! Jorna Leeuwerinka, Moj kozlić Tomoki Misato i Hrana za smirenje Reida McManusa, dok su s tehničke strane fascinantni Kombinirani materijali Anne Van Riel, Astralna Bérénice Motais de Narbonne te Pismo mojoj izmišljenoj ljubavi Rachel Gutgarts. Ne smije se propustiti ni vrlo originalna perspektiva na seksualni napad koju zauzima Kiana Naghshineh u Treptajima. Od 20 sati prikazuje se retrospektiva litavske animirane kinematografije, a od 22 prva sekcija tematskog programa horora „Memento mori“ posvećena također povijesnom presjeku očitovanja ovoga žanra u animiranom filmu.

Šarolik filmski program u Kinu Europa otvorit će Natjecanje studentskog filma 4 s filmovima kao što su Putopis: Tel Aviv velike nade svjetske animacije Samuela Pattheya, vizualno intrigantni On i Ona Nathalie Lamb, pomaknuta Obdukcija Svena Svenssona Hadasa Coena i Shira Pakmana te psihodelično obojeni Svemirski psi Sophije Schönborn. U ovoj selekciji prikazuje se i jedan od dva filma Pauline Ziolkowske O majko!

Slijede filmovi Svjetske panorame, a potom (15:30) je na rasporedu jedan od središnjih događaja ovogodišnjeg Animafesta – retrospektiva filmova dobitnika Nagrade za životno djelo Paula Fierlingera, uz razgovor s autorom.

Nakon toga gledamo nostalgični korejski film o odrastanju Pljusak Jae-hoona Ahna i Hye-jin Han, nastao prema omiljenoj noveli i obojan žarkim romantičnim bojama te uparen s drugim filmom Velikog natjecanja dugometražnog filma Slučaj muškarac-žena Anaïs Caure o Eugeneu Falleniju, znamenitom transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge i njegovu prethodnom životu punom nasilja i traganja za identitetom. Anaïs Caura razgovarat će s publikom nakon projekcije. U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 2, također uz prisustvo više autora, od 20 sati prikazuju se i dirljivi i lijepi Priručnik za vrtlarenje o odnosu majke i autističnog sina, Biciklisti našeg Veljka Popovića nadahnuti Vaskom Lipovcem, također vizualno fascinantno, ali i etičkom problematikom bremenito Predskazanje (Augur) iz Portugala, stripovska komedija 5 eura, računalna igrarija Fest enfant terriblea svjetske animacije Nikite Diakura te vrlo iščekivani film o Velvet Undergroundu holivudskog snimatelja Anthonyja Jannellija koji je prisustvovao njihovom prvom koncertu. Program u Europi zaključit će od 22 sata jedan od neupitnih hitova Velikog natjecanja dugometražnog filma - znanstvenofantastična muzička prilagodba znamenite bajke Mačka Pepeljuga, ponovno uz razgovor s autorima.

U utorak u 10 sati u Institutu Balassi počinje i peti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner V. Nakon uvodnog predavanja pozvanog govornika Paula Wellsa, raspravljat će se o vezi animacije i sporta te dizajnu likova u animiranom filmu. Među moderatorima i izlagačima su i Erwin Feyersinger, Olga i Michał Bobrowski, Naima Alam, Jason Kennedy, Sabrina Kainz, Mikhail Gurevich, Nikica Gilić i Hrvoje Turković.

U 13 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba Roberta Morgana Morgan's Organs s izborom radova iz njegovih makabričnih djela. Ovaj britanski umjetnik (The Cat with Hands, The Separation, Bobby Yeah), majstor glinamacije inspiriran Švankmajerom, Francisom Baconom, kao i Davidom Lynchom, braćom Quay i E. A. Poeom, autor je u suvremenoj animaciji jedinstveno stravičnog opusa.

U 18 sati u Medijateci Francuskog instituta predstavljaju se knjige Midhata Ajanovića (Strip i film), Rajka Petkovića (Američki animirani film do 1941. godine), Borisa Kolara (Sjećanja i razmišljanja jednog Zagrepčanca) i Vladimira Rismonda (Bakliža – od akta do akta). U Maloj dvorani kina Tuškanac s radom kreće radionica animiranog filma za srednjoškolce „Animatorski komandosi“ pod vodstvom Miloša Tomića.

U 22 sata vrijeme je za još jednu „stravičnu izložbu“ u Kulturnom centru Mesnička – Einar Baldvin, nagrađivani losangeleski animator islandskog podrijetla, osnivač studija GLAS Animation, izlaže jedinstvene, izjedene i spaljene rukopise pod nazivom The Lost Gyldenbrae Manuscripts, kao i crteže i grafike iz grafičkog romana mračne epske fantastike The Crawling King. Nakon otvaranja izložbe vrijeme je za party koji na istom mjestu organiziraju Vimeo Staff Pick i Radio Student.

Naposljetku, u utorak počinje i program u Art Parku naslovljen „Tri noći potpunog užasa“. Od 22 sata otvorit će ga dugometražni zombi film Franka Sudola Grad truleži. Kako se Sudol proslavio upravo stop-animiranim adaptacijama klasičnih horora, ljubitelja Georga Romera trebali bi svakako danas biti u Art Parku.