Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

TO DO: Provesti srijedu na Animafestu
04/06/14

Program u Kinu Europa započinje u 13 sati retrospektivom Hrvatski animirani film 1964-65. Ljubitelji Zagrebačke škole crtanog filma neće propustiti ovaj tradicionalni podsjetnik na velikane u izboru Borivoja Dovnikovića Borde s jedanaest djela klasika poput Zlatka Boureka, Zlatka Grgića, Borisa Kolara, Pavla Štaltera, Ante Zaninovića, Nedeljka Dragića... Pogledajte još jednom Posjet iz svemira, Vau-vau, Muzikalno prase i druge. Potom slijede najbolji filmovi iz tridesetogodišnje povijesti Odsjeka za animirani film Royal College of Art, najbolje svjetske škole animacije za 2014. godinu u izboru Animafestove Selekcijske komisije Studentskog natjecanja. U RCA 1 u 15:30 mogu se tako vidjeti Stranci u raju, Klatno, Moebiusova vrpca, Uzburkanost, Ja, druga, Putovnica, Pločnik... U 17:30 Majstori lutkari 1 donose film četverostrukog oskarovca Nicka Parka - nezaboravne doživljaje Wallace i Gromita u djelu Pogrešne hlače, Mogućnosti dijaloga Jana Švankmajera (Zlatni medvjed u Berlinu, Grand Prix u Annecyju), jezovitu Ulicu krokodila braće Quay te još jedan oskarovski film još jednog para blizanaca - Ravnoteža (1989.) Wolfganga i Christopha Lauensteina. U 20 sati dan dosiže vrhunac u Velikom natjecanju 2 s poslasticama poput novog filma Roberta Catanija Odsutan, horora Lonely Bones uglednog nizozemskog umjetnika Rosta, Ocem koji na zanimljiv način pristupa povijesnom naslijeđu diktature u Argentini ili raskošnom Konkubininom gozbom smještenom u carsku Kinu. Izdržljiviji će ostati i na Velikoj panorami 1 od 22 sata u kojoj ih očekuju nagrađivani slovenski Boles, šarena queer parodija filmskih žanrova U ophodnji, "najslađi" film Animafesta 2014. Caketrope iz Burtonova tima, Cura koja je voljela bajke mlade hrvatske autorice Čejen Černić i drugi. 

U Cineplexxu Centar Kaptol Animafestova srijeda počinje u 11 sati Velikom panoramom 3 u kojoj se kriju Žeđ majstorice metamorfoze i jedne od najuglednijih svjetskih animatorica Michèle Cournoyer, duhoviti Pomfrit, moderna kineska povijest ispričana kroz Kečap ili anti-ratni Zbunjenost kroz pijesak. U 15:30 na rasporedu je devet filmova Hrvatske panorame s djelima Danijela Žeželja, Martine Meštrović, Darka Bakliže, Davora Međurečana i drugih. U 17:30 kreće Studentsko natjecanje 1 kojim dominiraju otkvačeni japanski filmovi Analni sok i Slavlje i koral, ali i novi filmovi iz Royal College of Art. Natjecanje namjenskih filmova donosi najbolje svjetske animirane spotove i reklame od 20 sati, a u 22 sata na rasporedu je Veliko natjecanje 3 s animiranim spektaklom Gloria Victoria i novim filmom Piotra Dumale Nilski konji, minijaturom legendarnog Georgesa Schwizgebela 1/3/10 te kineskim psihološkim filmom Vuk na drvetu.

U Kinu Tuškanac od 11 sati može se vidjeti Natjecanje filmova za djecu (7-10 godina) sa zanimljivim filmovima Moja mama je avion i Zamka za trolove te slovenskim uspješnicama Mačak Muri i Koyaa - Cvijet. U 13 sati prikazuje se dugometražni hit Pirati! Banda nepoželjnih iz vodećeg britanskog studija specijaliziranog za lutka-film Aardman. Natjecanje filmova za djecu nastavlja se potom s programom za starije od 14 godina, nakon čega slijedi Obiteljski program, idealan za klince u pratnji roditelja. Majstori lutkari 2 na rasporedu su u 20 sati s oskarovskim filmom Harvie Krumpet, Rukom Jirija Trnke, Animafestovim slavodobitnikom Oh Willy... i urnebesnim Životinjskim carstvom Nicka Parka. Dan će zaključiti filmovi nominirani za Cartoon d'Or u 22 sata.

U srijedu započinju i predavanja znanstvenog skupa Animafest Scanner u Velikoj dvorani Školske knjige. Na rasporedu su paneli o Juriju Norštejnu i proširenoj animaciji s izlagačima poput Marcela Jeana, Mikhaila Gurevicha i Dirka de Bruyna. Otvara se i izložba Lutka u hrvatskom animiranom filmu u Galeriji ULUPUH u 14 sati. U Medijateci Francuskog instituta započinju Q&A druženja s autorima filmova iz natjecateljskih programa. Također, na FER-u započinje i Radionica izrade računalnih igara.