Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
Svjetski festival animiranog filma / dugometražno izdanje 2. - 7. lipnja 2009.
hr | en

Ovog se tjedna nosi – animacija!
06/06/16

Na svečano otvorenje Animafesta Zagreb večeras u 19.30 u Kino Europa poziva vas Surogat, ovogodišnja maskota i protagonist jedinog hrvatskog filma nagrađenog Oscarom. Oscar je naime jedna od ovogodišnjih tema, druga je Animanarhija – sirova animacija, koja će publici približiti tzv. punk u animaciji.

No to su samo dvije od ukupno jedanaest tematskih cjelina, među kojima centralno mjesto imaju natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, hrvatskog, studentskog i filma za djecu.

Festival, čiji se dobitnici kratkometražnog Grand Prixa direktno kandidiraju za Oscar te za njegov europski pandan, nagradu Cartoon d'Or, otvorit će večeras (u ponedjeljak) osam kratkometražnih filmova. Prvi od njih bit će višestruko nagrađivana bajka nastala prema Goetheovoj baladi, Kralj vilenjaka festivalskog gosta Georgesa Schwizgebela.

Slijedi Vrlo usamljeni pijetao Leonida Shmelkova, šestominutni uvid u život ptice iz naslova, te metaforična Zimska ljubav Isabel Herguera. Veljko Popović, jedan od četiriju hrvatskih autora u Velikom natjecanju, donosi alegoriju o čovjeku izbačenom iz „društvene orbite“ u filmu Planemo.

Autor dobro znan Animafestovoj publici Theodore Ushev ima novi film – bajku Slijepa Vajša, a s novim će se radom All rot predstaviti još jedan Animafestov dugogodišnji prijatelj, Max Hattler.

Posljednja su dva filma u kontrapunktu: prvi je animirano-igrana Jezovita dolina Paula Wenningera, koji nas uvlači u samo srce strahota Prvog svjetskog rata, a drugi feelgood Lili pere zube Siri Melchior, epizoda iz kupaonice kad u nju staviš razigrano dijete i psa.

Na otvorenju će biti dodijeljene i dvije nagrade: Nagrada za životno djelo Raoulu Servaisu, belgijskom animacijskom majstoru, te Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije poljskom redatelju i producentu Marcinu Giżyckom.

Prije projekcija publika je pozvana na terasu kina Europa, na „porciju“ Oridano Gypsy Jazza, te dakako – na sve ostale Animafestove programe.