Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1990.
Svjetski festival animiranog filma / 1990.
hr | en

Kako se dokopati Oscara, naročito onog za glazbu i zvuk na filmu?
09/06/16

Jedna od dvije tematske okosnice ovogodišnjeg Animafesta su Oscari, a osim filmskih programa o toj prestižnoj nagradi Američke filmske akademije bit će riječ i u popratnim festivalskim cjelinama.

Predavanje o zvuku i glazbi u animaciji održat će u sklopu Animafesta u petak 10. lipnja u 11 sati u ZPC-u član žirija za kratkometražni film, Normand Roger, koji je u posljednjih 45 godina skladao više od 200 filmskih tema, a filmovi na kojima je radio osvojili su nekoliko stotina nagrada, uključujući 13 nominacija i 6 dobivenih Oscara. Koristeći se isječcima iz filmova na kojima je surađivao, Roger će pokazati različite primjere uloge glazbe i zvuka u animiranim filmovima.

„Oskarovski razgovori“ vodit će se i u subotu u 12 sati u ZPC-u s Normandovom partnericom, Marcy Page, bivšom producenticom kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i članicom Animafestova žirija za dugometražni film. Ona će odgovarati na pitanja o pravilima i strategijama nominacija za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti. Page je, naime, radila kao producentica na Oscarom nagrađenim kratkim animiranim filmovima Ryan Chrisa Landretha i Danski pjesnik Torill Kove, te na drugim za Oscar nominiranim filmovima poput Moj Moulton i ja (Torill Kove) ili Divljina (Wendy Tilby i Amanda Forbis).

Normand i Marcy odabrali su i filmove za program Oscarovski klasici, a koji u sklopu Animafesta možete pogledati danas od 15:30 u Kinu Europa!