Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1990.
Svjetski festival animiranog filma / 1990.
hr | en

Dječji vikend na Animafestu!
04/06/10

Posljednja dva dana Animafesta vam nudi mogućnost nezaboravnog provoda i uživanja u nizu od pedesetak dječjih animiranih kratkih filmskih avantura! 

Subotu na Animafestu možete započeti jutarnjom projekcijom u 11 sati, uz Obiteljski program koji uključuje sedam kratkih animiranih filmova. Isti je program posebno oblikovan za djecu različitih dobnih skupina i njihove roditelje u kojem se prikazuju radosti i problemi obiteljske svakodnevice, potičući i djecu i roditelje na razmišljanje o ozbiljnim i zabavnim društvenim temama. Jedinstvena zabava za cijelu obitelj!

U 13 sati slijedi jedan dugometražni uradak, film 'Žablje proročanstvo' francuskog redatelja Jacques-Remya Girerda koji donosi priču o jednoj neobičnoj farmi na vrhu brežuljka na kraju svijeta, kojoj prijeti velika opasnost. Ovaj prvi dugometražni film proizašao iz studija Folimage pravo je remek-djelo koje je punih šest godina stvaralo preko 200 ljudi.

Sljedeća dječja animirana avantura na rasporedu je u 16 sati, a stiže u obliku šarmantnog lisca: riječ je o filmu 'Fantastični gospodin Lisac' u režiji Wesa Andersona, čiji će nam se glavni crtač knjige snimanja Christian De Vita pridružiti na festivalu. Film prati priču o gospodinu liscu (glas je posudio George Clooney) koji se nađe u opasnosti nakon što tri ljutita farmera i najopasnija protivnika s kojima se ovaj vješti kradljivac kokoši ikad susreo, odluče ukloniti njega i cijelu njegovu obitelj.

Program Iz svjetskih studija u 18 sati donosi filmove francuskog Folimagea koji već 25 godina stvara animirane filmove za djecu. U programu Folimage – filmovi za djecu predstavljamo najbolje od najboljeg iz njihova bogatog repertoara; riječ je o kratkometražnim filmovima iz njihove radionice koji su pogodni za djecu.

U 20 sati slijedi porcija filmova iz svjetske animacijske tvornice Aardman. Ovo je još jedna prilika da pogledate originalne radove Nicka Parka i Petera Lorda ('Životinjsko carstvo' i 'Ratna priča'), animirane filmove koji uključuju intervjue s publikom montirane da se stvori radnja. Za sve one koji su ga slučajno propustili, ovo je i jedinstvena prilika da pogledaju film 'Sestre Pearce' autora Luisa Cooka, dobitnika Velike nagrade na prošlom kratkometražnom Animafestu 2008.

U nedjelju su predviđene dvije projekcije: idealna zabava za nedjeljno jutro svakako je projekcija filmova iz već spomenutog programa Folimage – filmovi za djecu od 10 sati, a od 16 sati odlična varijanta za obiteljski odlazak u kino je uživanje uz sedam filmskih naslova iz Obiteljskog programa.

Osim filmova, podsjećamo i na popratna događanja za mališane u kojoj mogu i sami akotivno sudjelovati. U subotu, 05. lipnja u 10 sati u foajeu kina Movieplex održat će se Mala radionica crtanog filma. Na toj će se radionici svi znatiželjni klinci moći sami okušati u stvaranju animiranog filma. Svi su dobrodošli, a prijave nisu potrebne. Voditelj je Vjekoslav Živković.

Idući dan, u nedjelju, 06. lipnja, od 10 do 12 sati u igraonici Educarena u centru Kaptol  na rasporedu je još jedna radionica koja pruža konkretniju mogućnost istraživanja osnova animacije, a namijenjena je djeci u dobi od 5 do 12 godina. Izrađuju se prvi filmovi u tehnikama stop-animacije u kolažu, pijesku i akvarelu. Voditelji su Jadranko Lopatić, Vjekoslav Živković i Jasminka Bijelić.

Pozivamo vas da ne propustite jedinstvenu priliku za obiteljsko druženje sa veselim animiranim junacima te da čim prije isplanirate svoj vikend na Animafestu!