Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
30. svibnja - 3. lipnja 1988.
Svjetski festival animiranog filma / 30. svibnja - 3. lipnja 1988.
hr | en

Animafest 2014. drugoga dana "zapucao iz svih projektora"
05/06/14

Nakon animiranog otvorenja, Animafest Zagreb 2014. u srijedu je "zapucao iz svih projektora" s filmskim programima u sva tri kina! Započele su i izložba Lutka u hrvatskom animiranom filmu u Galeriji ULUPUH te Radionica računalnih videoigara na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Održani su i prvi Razgovori s autorima - pred mikrofone i publiku u Medijateci Francuskog instituta stali su Roberto Catani, Xi Chen, Edmunds Jansons, Mirai Mizue i Izibene Oñederra - autori filmova iz Velikog natjecanja te Delia Hess, Balint Gelley, Sawako Kabuki i Malte Stein iz studentske konkurencije. Mirai Mizue sve je razgalio anegdotom s jučerašnjeg otvaranja:

Nakon projekcije prišao mi je jedan Zagrepčanin iz publike i rekao kako već dvadeset godina prati Animafest, no da mu je moj film Čudo najbolji od svih koje je vidio. Dodao je i da mu je to najljepši rođendanski poklon koji je dobio - ispričao je dirnuti Mizue.

Gosti Festivala potom su se uputili na domjenak u palaču Dverce, a u Medijateci je promovirana knjiga "Nedeljko Dragić: čovjek i linija" o kojoj su govorili autorMidhat Ajanović, Jurica Starešinčić, Diana Nenadić, Željko Serdarević i Nedeljko Dragić.

Prvoga dana znanstvenog skupa Animafest Scanner u Velikoj dvorani Školske knjige raspravljalo se o poetici Jurija Norštejna i proširenoj animaciji. Nakon uvodnog obraćanja Daniela Šuljića i predavanja Marcela Jeana uslijedila su izlaganja Mikhaila Gurevicha i Nobuakija Doija (o Norštejnu) te Chi-Sui Wang, Dirka de Bruyna, Zabrine McIntyre i Andriane Ružić (o proširenoj animaciji).

U Kinu Europa prikazani su programi Hrvatski animirani film 1964-65. s klasicima Zagrebačke škole, Royal College of Art 1 iz bogate povijesti prestižne londonske akademije, Majstori lutkari 1 s filmovima Nicka Parka, braće Quay i drugih klasika lutka-filma, Veliko natjecanje 2 s filmom Odsutan Roberta Catanija koji ponire u vlastito djetinjstvo, hororom Lonely Bones i Konkubininom gozbom - melodramom o ljubavi i ljubomori na kineskom dvoru, te Velika panorama 1 s filmom Boles o sentimentalnoj prostitutki i mladom piscu, Šumom svijeta o blagoslovu i prokletstvu apsolutnog sluha te još jednim kineskim filmom u tradicionalnom ruhu Crno-bijelo. U Cineplexxu Centar Kaptol Velika panorama 3 donijela je maestralnu Žeđ, "ukusan par" filmova koji nemaju ništa zajedničko -  Pomfrit i Kečap te brutalno Očigledno dijete. Hrvatska panorama predstavila je najbolje domaće filmove, dok su japanski studenti nasmijali publiku svojim specifičnim humorom u Studentskom natjecanju. Prikazani su i natjecanje namjenskih filmova i Veliko natjecanje 3, a u Kinu Tuškanac Natjecanje filmova za djecu (7-10 i 14+), Pirati! Banda nepoželjnih, Obiteljski program, Majstori lutkari 2 i Cartoon d'Or. U Maloj dvorani nastavljena je i radionica lutka-filma za najmlađe pod vodstvom Ivane Bošnjak. Dan je okončan after-partyjem u festivalskom klubu Melin.