Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
16. - 20. lipnja 1980.
Svjetski festival animiranog filma / 16. - 20. lipnja 1980.
hr | en

Upoznajte autore filmova iz Velikog natjecanja i razgovarajte s njima
03/06/13

I ove godine u sklopu festivalskog segmenta Animafest Pro publika će imati priliku upoznati goste festivala i razgovarati s njima, i to autorima filmova iz Velikog natjecanja, koji se bore za glavnu nagradu – Grand prix. Svi razgovori održat će se u Medijateci Francuskog instituta na adresi Preradovićeva 5.

Prvi je na rasporedu razgovor s Benjaminom Rennerom, jednim od trojice redatelja filma Ernest i Celestina, koji će otvoriti Animafest Zagreb 2013, te koji u Zagreb stiže ovjenčan nagradom César, najvažnijom francuskom filmskom nagradom. Rennerove varijacije na predloške Gabrielle Vincent govore da je riječ o talentiranom umjetniku, a tijekom četiri godine rada na Ernestu i Celestini pokazao se i kao vrhunski voditelj autorskog tima. Razgovor je zakazan za srijedu, 5. lipnja, u 13 sati.

U četvrtak, 6. lipnja, u 13 sati svoj rad na filmu Autobiografija lažljivca – neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu predstavit će jedan od trojice autora, Jeff Simpson. Poznat kao producent legendarne glazbene emisije Top of the Pops, Simpson ima dvadesetogodišnje iskustvo rada na BBC-u. 

O svom životu ispričanom kroz film Usvajanje odobreno pričat će belgijski autor Jung, koji je rođen u Južnoj Koreji. Jung je naime jedno od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata, a film je nastao prema njegovu autobiografskom stripu, a isto tako autor je svih crteža u filmu. Razgovor s Jungom je u petak, 7. lipnja, u 13 sati.

U subotu, 8. lipnja, u 13 sati predstavljaju nam se dva autora: Christopher Sullivan i Mamoru Hosoda. Američki autor Christopher Sullivan već se 30 godina bavi kazalištem i eksperimentalnim filmom, a gotovo 15 godina trebalo mu je da završi film Duhovi prošlosti, pažljivo rađen sličicu po sličicu kolažiranjem, crtanjem olovkom i stop-animacijom.

Na Animafest nam stiže Mamoru Hosoda, jedan od najistaknutijih japanskih autora animacije, čije filmove obožava publika svih generacija. Njegov dugo iščekivani novi film Djeca-vukovi već u prvom vikendu prikazivanja postao je drugi najuspješniji film u Japanu. 

Osim kroz razgovore, autore filmova iz Velikog natjecanja možete upoznati i na produkcijskim analizama. U srijedu, 5. lipnja, u 16 sati u Dvorani 3 Cineplexxa Centar Kaptol, redatelj i scenarist Jean-François Laguionie i scenaristica Anick Le Ray govorit će o iskustvima rada na filmu Slika iz produkcijsko-kreativnog okvira europske proizvodnje dugometražnog animiranog filma.

Poznati će talijanski autor Enzo d’Alò (redatelj, scenarist, animator) s Mariclom Affatato (koproducentica, glas/uloga Lisice) predstaviti novu verziju legendarne bajke Pinocchio, koju također gledamo u Velikom natjecanju. Produkcijska analiza održat će se u petak, 7. lipnja, u 16 sati u Dvorani 3 Cineplexxa Centar Kaptol.