Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
19. - 24. lipnja 1978.
Svjetski festival animiranog filma / 19. - 24. lipnja 1978.
hr | en

Razgovori s autorima Animafesta 2012.
31/05/12

Animafest 2012. u Zagrebu je okupio 130 autora i ostalih filmaša, a jedinstvenu priliku za razgovor s nekim od najvećih imena svjetske animacije pruža popratni program Razgovori s autorima.
S autorima iz Velikog, Studentskog natjecanja i panorama možete se susresti u petak i subotu u maloj dvorani kina Tuškanac.

Mladu generaciju studenata koja velikim koracima vuče svijet animacije u budućnost u petak, od 12.30 do 13.15, predstavit će autori iz Studentskog natjecanja 1 i Studentske panorame 1. Sa sjevera Europe, točnije iz estonske Umjetničke akademije stiže Anu – Laura Tuttelberg s filmom Mlin, dok njemačku filmsku Akademiju iz Baden-Württemberga predstavlja Conrad Tambour i njegov film Posjet.

Iz Francuske su u Zagreb stigli su Hefang Wei s filmom Kronike mosta, Nicolas Trotignon, jedan od grupe autora filma Pod kožom i Thomas Caudron koji predstavlja grupu autora filma Doba beštija

Isti dan na istom mjestu od 13.30 do 14.30 sati, predstavljaju se autori iz programa Veliko natjecanje 3 i 5 te Velika panorama 2 i 3. Simon Bogojević Narath kao jedan od dva predstavnika domaće animacije u Velikom natjecanju govorit će o svom filmu Cvijet bitke. Uz njega tu je i Isabel Herguera, autorica filma Ámár te voditeljica ANIMAC-a, Međunarodnog festivala animiranog filma Katalonije u Lleidi.

Razgovorima će isto tako biti prisutni autor i producent francuskog filma Bijele jagode, Frédérick Tremblay i Pierre Lesage. Veliki švicarski majstor animacije Georges Schwizgebel u Zagreb je došao predstaviti novi film Romansa, a s Istoka nam stižu Lei Lei iz Kine (Ovo je ljubav) i Shin Hashimoto (Beluga) iz Japana.

Film Posljednji autobus predstavlja Ivana Laučíková iz Slovačke, Sunčano poslijepodne Thomas Renoldner iz Austrije, Sjećanje Gábor Ulrich iz Mađarske te Oh Willy… Marc James Roels.    

U subotu, od 12.30 do 13.15 sati, u maloj dvorani kina Tuškanac vodit će se razgovori s autorima filmova iz Studentskog natjecanja 2 i Studentske panorame 2. Najbolju školu animacije 2012., Akademiju Turku iz Finske predstavlja Joni Männistö (Rojenje), Cécile Milazzo s filmom Nesklad dolazi iz Italije, Nicolas Lemée s filmom Laszlo, Hélène Marchal i Samy Barras s filmom O riži ili o Armeniji te Bajke u stvarnosti Jumi Yoon iz Francuske. Hrvatsku studentsku animaciju predstavlja Petra Zlonoga s filmom Lisica, a rusku Anton Dyakov s filmom Bach.

Najbolje od autorske animacije kratkometražnog izdanja koja se krije u Velikom natjecanju 4 i 5  te Velikoj panorami 1 predstavljaju osobno autori u subotu od 13.30 do 14.30. Govorit će domaći autori Marko Meštrović, autor filma Zašto slonovi? (Veliko natjecanje) te Dalibor Barić, autor filma Nova hipi budućnost (Velika panorama).

Prekrasno nacrtan film Dvojnik Fikret predstavit će Haiyang Wang iz Kine, a film Gledište Sae-byul Hwangbo iz Južne Koreje. Majstorica pinscreen-animacije Michèle Lemieux govorit će o svom filmu Malo ovdje i veliko ondje.  Nizozemski majstor Evert de Beijer o filmu govorit će o svom eksplozivnom filmu Dođi k sebi! , a rado viđenu estonsku školu, predstaviti će autori Kaspar Jancis i Vladimir Leschiov s filmom Villa Antropoff. S sjevera stiže i Jari Vaara s filmom Rođendan Finska. Iz Irana nam pak stiže Maryam Kashkoolinia s svojim trećim filmom Tunel.