Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Paul Fierlinger dobitnik je Nagrade za životno djelo 28. Animafesta Zagreb
12/01/18

Paul Fierlinger, animator, redatelj i producent, istinski je klasik svjetskog animiranog filma, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prvenstveno Češke gdje je i započeo s umjetničkim istraživanjima. Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je i razvoj računalne tehnologije, ali je veoma sklon naizgled jednostavnim, uvijek efektnim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva. Veliki dio opusa realizirao je podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, a veoma je uspješno surađivao sa Sandrom Fierlinger, ali i drugim istaknutim vizualnim umjetnicima.

Animiranim filmovima kao što su Tako je lijepo imati vuka oko kuće (It's so nice to have a wolf around the house), Tada ću prestati (And then I'll stop), Moj pas Tulip (My dog Tulip), Nacrtano po sjećanju (Drawn from memory), Mrtva priroda s animiranim psima (Still life with animated dogs) i Ja… Jane (Me… Jane), nagrađivanim na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima animacije, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom

Animafestovu nagradu za životno djelo Paul Fierlinger osobno će primiti na svečanosti otvorenja 28. Svjetskog festivala animiranog filma 4. lipnja 2018. u kinu Europa dok će za vrijeme festivala biti prikazana retrospektiva njegovih filmova te održano predavanje o njegovom opusu.