Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

'Ronioci na kiši' osvojili Grand Prix Animafesta!
06/06/10

Svečanom dodjelom nagrada 20. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb privedeno je svom kraju.

Na samom početku ceremonije dodijeljena je nagrada Najboljoj školi animacije. Prema odluci selekcijske komisije Studentskog natjecanja u sastavu Špela Čadež (Slovenija), Thomas Renoldner (Austrija) i Božidar Trkulja (Hrvatska) nagrada je pripala Umjetničkom sveučilištu u Tokiju. Nagradu je primio ravnatelj škole Masaki Fujihatu te autor i profesor Koji Yamamura. Hvala vama i ovom značajnom festivalu animacije što se predstavili našu školu. Jako smo sretni zbog ove nagrade, rekao je Fujihatu.

Tijekom svoje duge tradicije Animafest odaje priznanje velikim autorima i autoricama koji su svojim izvanrednim i upornim radom obilježili umjetnost animacije. Vijeće festivala ove godine dodjeljuje Nagradu Animafesta za životno djelo dvostrukom Oskarovcu, slikaru i angažiranom umjetniku čiji su filmovi snažan apel za očuvanje planeta i humanosti. Njegovo ime je Frédéric Back, a nagradu je preuzeo njegov dugogodišnji prijatelj, suradnik i producent Hubert Tison. Frédéric je jako počašćen i ganut zbog ovog iznimnog priznanja. Zamolio me da u njeovo ime iskažem njegovu najdublju zahvalnost, rekao je Tison. 

Žiri studenata animacije i novih medija  u sastavu Vanja Babić, Neva Kiš, Tea Stražičić, Antonija Veljačići Manuel Šumberac najboljim su studentskim filmom Animafesta prema svojem izboru proglasili 'Viliam' Veronike Obertove. Neki filmovi su nas oduševili pričom, neki animacijom, a neki inovacijom. Odluka o najboljem nije bila jednostavna, ali smo se na kraju usuglasili oko jednog. Film u kojem je papir oživio, očarao nas je kreativnim pristupom animaciji - a taj film je 'Viliam' autorice Veronike Obertove iz Slovačke. Mnogo pohvala svim autorima, rekao je predstavnik žirija.

Žiri natjecanja filmova za djecu u sastavu Morana Bunić, Domagoj Kudek, Denis Tišljar, Mario Višnjić i Jakov Vranković dodijelili su posebna priznanja filmu ‘Kravata’ autora Jean-Francoisa Levesquea te ‘Sretno pače’ Gilija Doleva. Najboljim filmom za djecu proglasili su ‘Izgubljeno i nađeno’ Philipa Hunta. Na ovogodišnjem Animafestu bilo je prikazano mnogo odličnih filmova u programu natjecanja filmova za djecu. Naš posao nije bio nimalo lak, ali mi smo tražili i našli onaj koji ima sve što smatramo da treba imati dobar animirani film za djecu: odličnu animaciju i zvuk, zanimljivu priču, pouku, srce i veliko prijateljstvo i zato smo nagradu odlučili dodijeliti filmu 'Izgubljeno i nađeno', rekao je u ime žirija Denis Tišljar.  Spomenuti film nije osvojio samo dječji žiri. Po glasovima publike koja je ocjenjivala sve filmove u natjecanjima i službenim panoramama film 'Izgubljeno i nađeno' osvojio je i Nagradu za najbolji film iz natjecateljskog programa prema glasovima publike.

Studentski žiri u sastavu Jadviga Kovalska (Švicarska / Poljska), Mihaela Mertova (Češka), Rastko Ćirić (Srbija), Olivier Cotte (Francuska) i Dino Krpan (Hrvatska) posebna priznanja dodijelili su za slijedeća tri filma: 'Odgoj' autorice Miki Tanaka, 'Parada' autora Pierre-Emmanuela Lyeta i 'Lonci za cvijeće' Rafaela Sommerhaldera. Glavnu nagradu „Dušan Vukotić“ za najbolji studentski film osvojio je film 'Žila života' Angele Steffen. Ovu nagradu dodijeljujemo za ekranizirani sadržaj originalnog i osjećajnog dizajna, rekao je Olivier Cotte u ime žirija.

Žiri Velikog natjecanja u sastavu Nigel Davies, Ron Diamond, Marko Meštrović, Flore Poinsard, Joana Toste dodijelio je posljednji niz nagrada. Najboljim namjenskim filmom proglašen je 'Only Human' Benjamina Swiczinskyog, dok je nagradu Cartoon East, kojom direktno biva nominiran za jedinu europsku nagradu za kratki animirani film Cartoon D’Or, osvojio film ‘Moj put’ Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića.

Nagrada “Zlatni Zagreb” koja se dodjeljuje za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće osvojio je film 'Reci nešto, molim te' Davida O'Reilliyja. Izvrsna umjetnička režija, inovativni dijalog i maštovit zvuk iznjedrili su zaista originalan film, pojasnila je odluku Joana Toste u ime žirija. Nagradu “Zlatko Grgić“ koja se dodijeljuje najboljem prvom filmu napravljenom izvan obrazovne institucije osvojio film 'Unatraške' Aarona Hughesa i to za inovativno i iznenađujuće pripovijedanje kroz neobično naivan vizualni stil.

Prema odluci žirija pet je filmova dobilo i posebnu nagradu: 'Ljubav i krađa' Andreasa Hykade, 'Jako se ponosim tobom' Dona Hertzfeldta, 'Priča o malenom lutku' Johannesa Nyholma, 'Logorama’ autora Francoisa Alauxa, Ludovica Houplaina i Hervea de Crecyja te ‘Luis’ autora Nilesa Atallaha, Joaquina Cocine, Cristobala Leona.

Konačno, Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta dodijeljen je festivalu već dobro poznatim autorima Olgi i Priitu Pärnu za film 'Ronioci na kiši'. Nevjerojatno apsurdna poetska perspektiva o značajkama apatije svakodnevnog života. Ova priča preispituje stereotip „junaka“ u filmu prekrasnih grafičkih svojstava i animacije u realnom vremenu koja ne prestaje iznenađivati, tim je objašnjenjem žiri pojasnio svoju odluku. Kad poželim osjetiti djelić sreće, doći ću u Zagreb, kratko je izjavio Priit Pärn i zahvalio na ovom velikom priznanju.

Za sami kraj, publiku su pozdravili i festival zatvorili umjetnički direktor Krešimir Zimonić te festivalske producentice Olinka Vištica i Vjera Matković. Bilo je veliko zadovoljstvo vidjeti vas proteklih dana u ovolikom broju, što ste iskazali toliku volju i želju da gledate kratke animirane filmove. Pozivam vas da nam se i slijedeće godine pridružite u Zagrebu, zaključila je Vištica.