Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Svečano otvoren Animafest Zagreb 2014. animirano uživo pred publikom
04/06/14

24. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. otvoren je sinoć, 3. lipnja, svečanom ceremonijom u Kinu Europa. Govornici otvorenja animirani su u stvarnom vremenu pred publikom koja je ispunila omiljeno zagrebačko art kino. Jedinstvena animacija uživo ostvarena je zahvaljujući Mimicronu, slovensko-njemačkom partnerskom spoju softvera i 3D animacije te tvrtki DivIT.

Nakon prikazivanja festivalske špice, koja je po prvi puta u povijesti Animafesta djelo inozemnog autora - kineskog multimedijalnog umjetnika Leija Leija, uzvanicima su se obratili Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animfesta, i Vjera Matković, producentica Festivala.

- Animafest donosi šest dana najraznovrsnijih programa, od već priznatih autora do onih koji će tek postati klasici - rekao je Šuljić.

Vjera Matković naglasila je kako su organizatori Festivala posebno ponosni što se Animafest ove godine odvija u 16 hrvatskih gradova zahvaljujući suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom pod nazivom Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!. Matković je posebno pozdravila i više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, autore filmove, članove žirija i selekcijskih komisija, predavače znanstvenog skupa Animafest Scanner, od kojih je veći broj bio prisutan u dvorani.

Animafest Zagreb 2014. službeno je otvorio Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Hribar se najprije našalio s vlastitim animiranim likom koji se mogao vidjeti na velikom platnu, aludirajući i na klasični film Zagrebačke škole crtanog filma Muzikalno prase, a potom ponudio i vlastito viđenje animacijske umjetnosti.

- Animacija je metafizika prilagođena djeci. Nije svaka animacija namijenjena djeci, ali potrebno je dijete kako bi se napravio film. Animirane filmove stoga rade djeca svih uzrasta, od one u Školi animiranog filma u Čakovcu, do Borivoja Dovnikovića Borde i Jurija Norštejna. Animacija je djelo ljudi koji su sposobni očuvati ono prvobitno u sebi i svoju nadarenost prenijeti svijetu. Zagrebu je upravo animacija pokazala za što je sposoban. Puno vam hvala što ste mi omogućili da kažem ove slatke riječi: Neka festival krene! - zaključio je Hribar, nakon čega su u zrak poletjeli tradicionalni konfeti.

Uslijedila je dodjela Nagrade za najbolju školu animacije londonskoj Royal College of Art koju je primila voditeljica poslijediplomskog studija animacije pri toj Akademiji Joan Ashworth. Nagradu je uručila Tamaki Okamoto, članica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja.

- Dvadeset godina vodim ovaj Odsjek uživajući u bogatoj mašti svojih studenata, no kad sam pročitala obrazloženje ove nagrade zaplakala sam. Shvatila sam da su selektori doista pažljivo pogledali i proučili njihove radove. Tek sam prvi dan u Zagrebu, no već sada vidim da će Festival biti zabavan - rekla je Joan Ashworth.

Nagradu za Izniman doprinos proučavanju animacije član Vijeća Animafesta Nikica Gilić predao je u ruke Marcela Jeana. U nostalgičnom govoru Jean, ravnatelj prestižnog festivala animacije u Annecyju te predavač na znanstvenom skupu Animfest Scanner, osvrnuo se na mladost u kojoj su mu mnogo značili filmovi Priita Pärna, Normana McLarena, ali i Dušana Vukotića.

 - Veliki je privilegij doći na festival i unaprijed znati da ćeš biti nagrađen. Hvala Animafestu kojeg volim najviše na svijetu, uz razumljivu iznimku festivala kojeg vodim. Kada sam kao mladić otkrivao animaciju u Montrealu mnogo su mi značili Norštejn i Vukotić, a sjećam se da sam Doručak na travi Priita Pärna gledao baš nakon što je osvojio Grand Prix u Zagrebu. Hvala i Marini Kožul koja mi je 2006. došla s čudnom idejom da se moja knjiga prevede na hrvatski - izjavio je Jean.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Juriju Norštejnu koji nije prisustvovao svečanom otvorenju, no publika Animafesta zato će moći uživati u najboljim djelima ruskog majstora u programu Majstori animacije.

Nakon što su svjetla dvorane obasjala članove selekcijskih komisija, žirije Velikog i Studentskog natjecanja te autore filmova prisutne u dvorani, započeo je filmski program Veliko natjecanje 1Nakon projekcije gosti, organizatori i publika nastavili su druženje u predvorju te ispred kina uz svirku benda Kobok. Filmofili su se, pak, ubrzo vratili na prvu projekciju Norštejnove retrospektive.