Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

Otvoren je 26. Animafest Zagreb!
06/06/16

Svečano gotovo kao na dodjeli Oscara bilo je u ponedjeljak 6. lipnja na otvaranju 26. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, koji će kina Europa i Tuškanac te Zagrebački plesni centar do 11. lipnja „zatrpati“ izvrsnim programom s preko 300 naslova.

Paralele s nagradom Američke akademije mogu se vući iz dvaju razloga: prvi je taj što su Oscarom nagrađeni filmovi jedna od ovogodišnjih tema (a festivalska je maskota stoga Surogat, lik iz jedinog hrvatskog filma koji je dobio navedenu nagradu), a drugi činjenica da su već na otvorenju dodijeljene čak tri i obznanjene četiri nagrade.

Nagradu za životno djelo Vijeće Animafesta Zagreb dodijelilo je belgijskom majstoru animacije Raoulu Servaisu, a Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije poljskom redatelju i producentu Marcinu Giżyckom; Međunarodna asocijacija animiranog filma (ASIFA) dodijelila je Nagradu za izniman doprinos umjetnosti animacije Giannalbertu Bendazziju, a obznanjeno je i da je najbolja škola animacije Sveučilište za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy iz Budimpešte.

Osim navedenih laureata, na pozornici su se stoga izmjenjivali brojni festivalski gosti te njihovi domaćini: članovi ASIFA-e Corrie Francis Parks, Thomas Renoldner, Nancy Phelps i Vesna Dovniković, predsjednica Vijeća festivala Margit Antauer, umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić, festivalske producentice Paola Orlić i Matea Milić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, te zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić koji je zajedno s Margit Antauer otvorio festival, te kazao da u gradu postoji veliki broj festivala, ali je samo jedan Animafest.

„Lijepo je biti ponovo u prelijepoj zemlji koju sam kao mladić posjećivao svake godine", rekao je Raoul Servais, prisjetivši se prvog posjeta zagrebačkom festivalu 1972, kada je nagrađen njegov film Operacija X-70. Publika je Servaisa pozdravila dugim i dojmljivim pljeskom.

Na to je doba podsjetila i predsjednica Vijeća festivala Margit Antauer, pročitavši ulomak Servaisova intervjua „Vjesniku“ prilikom dolaska na prvo izdanje zagrebačkog festivala - među ostalim, tada je rekao kako je animacija razlog njegova življenja, da ne bi mogao živjeti bez nje i vjeruje u nju, a još je kao dijete odlučio da će baviti animiranim filmom.

Dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Marcin Giżycki kazao je da, kada je prije 36 godina prvi put posjetio Zagreb i otprilike u to vrijeme upoznao Bendazzija i Servaisa, nije mogao ni zamisliti da će se vratiti ovdje i primiti nagradu isto kada i oni. Ganut, i iznenađen dodijeljenom mu nagradom, bio je i Bendazzi, koji će u okviru festivala predstaviti svoj „životni projekt“, nedavno objavljenu knjigu „Animation: A World history“, koja na gotovo 1500 stranica donosi povijest svjetske animacije, a održat će i predavanje o odnosu Oscara i Zagrebačke škole animiranog filma.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar rekao je u uvodnom govoru kako „u svijetu animacije nijedna mogućnost nije isključena, a u Hrvatskoj smo u svijetu animacije kao doma“.

„Dobivali smo Zlatne lavove u doba Mimice, Oscare u doba Vukotića i nagrade na mnogim drugim međunarodnim festivalima, a dobivamo ih i danas", napomenuo je Hribar, zahvalivši svima koji rade festival i zbog kojih je animacija „čudesan trijumf ljudskoga rada“.

Filmski program otvorili su Kralj vilenjaka festivalskog gosta Georgesa Schwizgebela, Vrlo usamljeni pijetao Leonida Shmelkova, Zimska ljubav Isabel Herguera, Planemo Veljka Popovića, Slijepa Vajša Theodorea Usheva, All Rot Maxa Hattlera, Jezovita dolina Paula Wenningera i Lili pere zube Siri Melchior. Ove je filmove moguće reprizno pogledati u srijedu 8. lipnja u 13 sati u kinu Europa.

U utorak publiku očekuje bogat festivalski program u svim kinima, uključujući i filmove Raoula Servaisa, koji će nakon projekcije razgovarati s publikom. Počinje i Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner III, otvara se izložba radova studenata Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu - KHM u galeriji ULUPUH, a u 17 sati bit će predstavljena eksperimentalna interaktivna VR-instalacija PIEdeck u Oktogonu.