Logo_hovers_2024
Title
Svjetski festival animiranog filma /
1972.
Svjetski festival animiranog filma / 1972.
hr | en

ČUVENOM CALARTS-U ANIMAFESTOVA NAGRADA ZA NAJBOLJU ŠKOLU ANIMACIJE 2018
12/04/18

Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma Animafesta Zagreb 2018. Nagradu za najbolju školu animacije odlučila je dodijeliti Kalifornijskom institutu za umjetnost (California Institute of the Arts, skraćeno: CalArts) osnovanom 1961.

Nastao spajanjem škole za vizualne umjetnosti Chouinard Art Institute i glazbene škole Los Angeles Conservatory of Music, CalArts je s gotovo 1500 studenata najstarije američko visokoškolsko učilište posvećeno vizualnim i izvedbenim umjetnostima, nastalo na zamisli Walta Disneyja. U njegovom pokretanju sudjelovali su i Chuck Jones i Henry Mancini, a na njemu predavali Nam June Paik i Ravi Shankar.

Više o sveučilištu može se doznati iz kratkog dokumentarnog filma na ovoj poveznici: https://calarts.edu/about/institute/history.

Tradicionalno, Animafest 2018. u posebnom će programu prikazati retrospektivu najboljih radova ove škole, iz koje je ove godine na festival stiglo devet prijavljenih filmova – dva su izborila pravo nastupa u Natjecanju studentskog filma (Heart Chakra Angele Stempel i The Northeast Kingdom Alana Jenningsa dijele odabir 2D kompjuterske animacije i sarkastični tretman teme potrage za duhovnošću), dok će jedan biti prikazan u Svjetskoj panorami (Blind Mice Nicholasa D'Agostina).

Uzevši u obzir sve prijavljene filmove, selekcijska komisija u sastavu Daniel Šuljić, Petra Balekić i Darko Masnec zaključila je da škola "potiče raznovrsnost tehnika i autorsku originalnost u odabiru tema i pristupu istima.

Među prijavljenim filmovima našli su se i narativni i eksperimentalni, analogni i digitalni te filmovi kombiniranih tehnika. Također, CalArts je nagradu zaslužio i zahvaljujući postojanoj kvaliteti kroz gotovo šest desetljeća postojanja u kojima njeguje pristup animiranom filmu kao cjelovitom audiovizualnom djelu, potičući suradnju studenata raznih disciplina u procesu njegova nastanka" – stoji u obrazloženju nagrade.