Logo_hovers_2024
Title
World Festival of Animated Film /
short and feature film edition 6 - 11 June 2016
World Festival of Animated Film / short and feature film edition 6 - 11 June 2016
hr | en

Animafest Zagreb stiže u Rijeku!
06/16/2015

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb tradicionalno će, tek nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja 25. festivalskog izdanja, doputovati i u Rijeku. U Art-kinu Croatia i Ljetnom Art-kinu (u dvorištu Samostana Gospe Lurdske), od petka 19. lipnja do nedjelje 21. lipnja bit će moguće pogledati Animafestove pobjedničke kratkometražne filmove, dugometražnog pobjednika festivala, kratkiše za najmlađe te izbor iz popratnog filmskog programa. 

Program 25. Animafest Zagreb u Rijeci u petak u 21.30 otvara blok pobjedničkih kratkometražnih filmova. Bit će to dobitnik Animafestovog Grand Prixa Ne možemo živjeti bez kozmosa Konstantina Bronzita, zatim dobitnik nagrade Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće Svijet sutrašnjice Dona Hertzfeldta, dobitnik nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije - Amélia i Duarte autorica Alice Guimarães i Mónice Santos, najbolji hrvatski film Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren, dobitnik nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film U međuvremenu Stephena McNallyja, najbolji namjenski film Paradise Awaits Tomeka Duckija, dobitnik nagrade publike Priča o medvjedu Gabriela Osoria, te dobitnik nagrade u kategoriji dječjeg filma, Dar Jacoba Freya.

U subotu od 18 sati puštat će se program namijenjen mališanima, filmovi iz Animafestova Natjecanja dječjeg filma koje je posebno po dobnim skupinama birala medijska pedagoginja Martina Peštaj. U 20 sati gledamo dugometražni Kamenje u džepovima majstorice animacije Signe Baumane, a u 21.30 na programu je blok kratkometražnih pod nazivom Stvorenja – Alisa, pazi da ih ne sretneš. Čine ga filmovi inspirirani Alisom u zemlji čudesa, ovogodišnjom festivalskom temom Animafesta, a više nego djeci mogli bi se svidjeti odraslima.

U nedjelju nas očekuju tri programska bloka: u prvom, u 18 sati, gledat ćemo dobitnika Grand Prixa za dugometražni film, Dječak i svijet autora Alêa Abreua. Potom, u 20 sati, gledamo također dugometražnu francusko-slovačko češku koprodukciju redatelja Jana Beleja Mala iz ribarnice, inspiriranu temom Animafesta, a u posljednjem bloku u 21.30 bit će prikazani dobitnici nagrade Cartoon d'Or za najbolji europski kratki animirani film.